Miten usein hampaat pitää pestä?

Paras harja hampaiden pesuun on sähköhammasharja. Se saa aikaan enemmän ja monimuotoisempaa liikettä kuin villeimmätkään manuaaliharjan heilutuksesi ja sen vuoksi sähköhammasharja myös pesee tehokkaammin ja tarkemmin. Sähköhammasharjaan sinun kannattaa valita pieni ja pyöreä harjaspää, joka muotonsa ansiosta pyörähtelee suotuisasti hampaasi pinnoilla pesten ne kattavasti.

Miten hampaat pestään oikein ja oikealla tekniikalla?

Hampaat pitää pestä vähintään aamulla ja illalla. Jos kärsit pahasta ientulehduksesta ja ikenesi kaipaavat lisäapua, voit lisätä kolmannen pesukerran iltapäivälle.

Ethän pese hampaita heti aterioinnin jälkeen, sillä silloin suussasi on käynnissä happohyökkäys ja voit vahingoittaa hampaidesi kiillettä harjan hankauksella. Kun peset hampaasi ennen aamupalan syömistä, on hammastahnasi fluori valmiina suojaamaan hampaitasi aamiaisen aiheuttamalta happohyökkäykseltä.

Jos sinulla ei ole erityistä hammaslääkärin tai lääkärin toteamaa syytä valita fluoritonta hammastahnaa, on hampaidesi kannalta paras vaihtoehto käyttää fluorihammastahnaa, sillä fluori vahvistaa hampaitasi ja antaa niille lisäsuojaa.

Moni on oppinut ulkoa mantran “hampaita pestään kaksi minuuttia kahdesti päivässä”. On totta, että hammastahnasi fluori ehtii vaikuttaa kahdessa minuutissa, mutta hampaiden pesuajan mittarina kannattaa pitää pesutuloksen onnistumista, ei kellosta katsottua aikaa. Pese siis hampaitasi niin kauan, että ne ovat puhtaat – aikuisen hampaistossa tämä vaatii todennäköisesti vähintään kolmea minuuttia.

Jos et ole varma, saatko nykyisellä pesutyylilläsi hampaasi oikeasti puhtaiksi, voit testata asian helposti plakkivärillä. Saatat muistaa tämän pienen punaisen tabletin alakoulusi suunterveystuokioista: pureksit plakkiväritabletin hammaspesun jälkeen ja näet tarkempaa puhdistusta kaipaavat kohdat punaiseksi värjäytyneestä plakista. Saat plakkiväristä kaiken irti, kun hankit sen tutkailuun suupeilin. Suupeilin avulla näet myös taaempien hampaidesi ja hammaskaariesi sisäpintojen värjäystuloksen hyvin.

Hampaat kannattaa pestä aina samassa järjestyksessä, jotta kaikkien hampaidesi kaikki pinnat tulevat pestyiksi. Levitä aluksi tahna vaikuttamaan kaikkialle hampaisiisi ja aloita sitten pesu kielen puolelta sisäkaarelta, siirry ulkokaarelle ja pese viimeisenä purupinta. Toista sisäkaari-ulkokaari-purupinta-järjestys myös toiseen hammaskaareesi.

Pestessäsi sähköharjalla pidä harjaa 45° kulmassa, jotta pyöreiden hampaidesi kaikki kurvit tulevat puhtaiksi. Jos sudit harjalla menemään kääntämättä harjaasi tähän maagiseen kulmaan, saat pestyä vain hampaidesi korkeimmat pinnat ja pintojen reunat jäävät likaisiksi. Pestessäsi esimerkiksi sisäkaarta voit kallistaa harjaa oikealta vasemmalle mennessä yhteen ja vasemmalta oikealle tullessa toiseen suuntaan, jotta saat koko hampaan pinnan puhtaaksi. Voit myös pyöräyttää harjaa hammas kerrallaan, jotta koko pestävänä oleva pinta saa kunnon kosketuksen hammasharjasi päältä.

Hampaiden iltapesun jälkeen voit tarjota hampaillesi ylimääräistä suojaa hoitoaineella. Hampaille.fi-verkkokauppamme suosituin tuote (ja hyvästä syystä!) on hoitoaine nimeltä Tooth Mousse, joka levitetään pestyjen hampaiden pinnoille ja jätetään vaikuttamaan yöunien ajaksi. Tooth Mousse korjaa hampaidesi mahdollisia kiillevaurioita vähentäen vihlontaa ja vaalentaen hymyäsi, tasaa suusi mineraalitasapainoa ja muutenkin hellii niin kuin hyvän hoitoaineen kuuluukin.

Miten valitset hyvän hammastahnan?

“No ööööö… Mä otan vaikka ton ja onhan siinä fluoria.”

Valitsetko hammastahnasi tällä tyylillä? Toivottavasti et! Fluori hammastahnassa on toki hyvä juttu, ja monen kohdalla ainoa asia, jota osataan ajatella, mutta voisit saada hammastahnaltasi myös paljon enemmän!

Fluori on hammastahnassa kariesta eli hampaiden reikiintymistä estämässä. Reikiintymisen sijaan sinun kannattaisi ajatella ikeniäsi hammastahnaa valitessasi. Ikenille hyvän hammastahnan tunnistat siitä, että tahnan nimessä on mainittu ikenet, englanniksi “gum”, tai ienraja, “gumline”. Tällainen hammastahna on esimerkiksi Oral-B Gumline Purify Deep Clean -tahna tai Oral-B Gum & Enamel Repair -hammastahna. Toinen tunnistusmerkki, jota voit etsiä hammastahnan pakkauksista, on “ientulehdus” tai “ienverenvuoto”, niin kuin Parodontax-tahnoissa lukee. Nämä sanat kertovat siitä, että hammastahna on kehitetty erityisesti ikeniesi etua ajatellen. Ikeniesi etu on koko suusi terveyden etu.

Eikä sinun tarvitse huolehtia: ikeniä hoitavissa hammastahnoissa on yleensä aina mukana myös hampaitasi hoitavat aineet, kuten fluori.

Jos sinulla on erityistarpeita hammastahnan suhteen, voit laittaa meille viestiä Facebookissamme tai sähköpostitse info@hampaille.fi, niin autamme sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan tahnan! Olemme myös koonneet erilaisia hammastahnoja yhteen täällä verkkokaupassamme:

Natriumlauryylisulfaatti eli hammastahnan vaahtoaine voi aiheuttaa aftoja

Hammastahnatuubin kyljestä kannattaa tavata myös tuoteseloste ja ainesosaluettelo, varsinkin, jos olet allerginen tai herkistynyt jollekin hammastahnoissa käytettävälle aineelle. Esimerkiksi natriumlauryylisulfaatti eli hammastahnojen vaahdottava aine on sellainen, joka saa monen herkkäsuisen limakalvot huutamaan kärsimyksestä ja puskemaan aftoja. Jos sinulla on tällainen suu, kannattaa sinun luonnollisesti lukaista ainesosaluettelo ja valita tahna, jossa natriumlauryylisulfaattia ei ole.

Monet eivät osaa ajatella, onko valittu hammastahna liian voimakkaan makuinen. Jos hampaitasi harjatessa tulee jäätävä fiilis, joka saa sinut irvistämään ja vetämään ilmaa sisääsi yhteenpuristettujen hampaiden lävitse, on hammastahnasi todennäköisesti liian voimakas – eivätkä limakalvosi ilahdu tästäkään. Voimakkaan makuiset hammastahnat tunnistat yleensä helpoiten siitä, että niiden nimessä lukee “Extra”.

Millainen on hyvä valkaiseva hammastahna?

Jos haluat hammastahnasi poistavan hymysi tummentumia tai pitävän yllä vastaanotolla tehtyä hampaidesi valkaisua, kannattaa sinun valita kemiallisesti valkaiseva hammastahna, jonka hankausarvo eli RDA on alle 100. Kemiallisesti valkaisevan hammastahnan vaikutus voi perustua vaikkapa luonnon omaan papaiinientsyymiin.

Suuhygienistimme Sara kokosi parhaat hampaiden valkaisuoppinsa Hehkuva hymy hyvillä mielin -oppaaseen, jonka voit ladata maksutta omaan käyttöösi täältä. Saran henkilökohtaisia suosikkeja valkaisevista hammastahnoista ovat Whitewash Nano ja Opalescence Sensitivity Relief.

Tiivistettynä: näin valitset hyvän hammastahnan

 • Suosi hammastahnaa, joka mainitsee ikenesi ja niiden hyvinvoinnin. Hampaitasi hemmottelevat ainesosat, kuten fluori, tulevat kyllä samassa.
 • Jos suusi on herkkä ja saat helposti aftoja, valitse vaahtoamaton hammastahna eli tahna, jonka ainesosaluettelossa ei mainita natriumlauryylisulfaattia.
 • Aftoja saattavat aiheuttaa myös todella voimakkaan makuiset hammastahnat.
 • Valkaisevissa hammastahnoissa kannattaa suosia kemiallisesti valkaisevia tahnoja, jotka eivät hankaa.

Ikenen tehtävä on pidellä hammasta

Jos irvistäessäsi katsot peiliin, mitä näet? Todennäköisesti hampaasi, vetäytyneet huulesi ja virneestä riippuen ehkä kielesikin. Vilkaisetko koskaan ikeniäsi, noita hampaitasi halailevia vaalenpunaisia kudoksia? Kannattaisi, sillä ne ovat hyvin tärkeä osa suutasi ja pitämällä huolta ikenistäsi pidät huolta koko kehostasi.

Hampaasi ovat ratkaisevassa asemassa syömisen, puhumisen ja kasvojesi ilmeiden kannalta. Jos jonakin aamuna heräisit hampaattomana, olisit aivan erinäköinen ja elämäsi todennäköisesti hankaloituisi merkittävästi!

Hampaitasi ei ole kiinnitetty leukoihisi (ainakaan lähtökohtaisesti) ruuveilla tai muilla vempeleillä, vaan ne kestävät paikallaan ikeniesi ansiosta. Tuo vaaleanpunainen pehmytkudos halailee sinnikkäästi hampaitasi ja pitää niitä paikoillaan, jotta ne voivat täyttää tehtävänsä. Voit auttaa ikeniäsi jaksamaan halailua pitämällä niistä hyvää huolta: niin kuin sinä tarvitsee ienkin liikettä pysyäkseen kunnossa. Siinä, missä sinä lähdet kuntosalille nostelemaan puntteja ja huhkit pitkin pururataa, ikenesi treenikalustona toimivat hammasvälien puhdistamiseen tarkoitetut tuotteet. Hammaslanka, lankaimet, silikoniset hammastikut ja hammasväliharjat ovat kaikki hyviä keinoja jumpata ientä ja poistaa plakkia aiheuttavia bakteereja hammasväleistäsi.

Hammas reikiintyy. Miten ikenen huonovointisuus näkyy?

Ensimmäinen merkki ikenesi huonovointisuudesta on usein verenvuoto, joka näkyy hampaita pestessäsi ja hammasvälejä putsatessasi. Verenvuoto on merkki siitä, että ikenesi on alkanut tulehtua ja se kaipaa erityisen hyvää huomiointia tullakseen taas terveeksi. Ienverenvuodon alkaessa tarkastele hammasvälien puhdistustekniikkaasi ja -säännöllisyyttäsi sekä kiinnitä huomioita siihen, että peset hampaasi oikein, jotta ne tulevat aidosti puhtaiksi.

Puhdistamattomat hammasvälit jättävät suuhusi bakteereja, joista muodostuu plakkia ja hammaskiveä. Bakteerit voivat saada aikaan myös pahanhajuista hengitystä, kummallisia makuaistimuksia sekä ikenien turvotusta ja vetäytymistä. Pahimmillaan ikenesi löystyvät niin, että hampaasi irtoavat.

Tulehtuneen ikenen kautta bakteerit voivat päästä myös verenkiertoosi ja altistaa sinua yhteensä yli 50 perussairaudelle, kuten muisti-, sydän- ja verisuonisairauksille. Tutkimusten mukaan huonosti hoidettu suu näyttää olevan yhteydessä myös hedelmättömyyteen ja muihin erityisesti makuuhuoneessa havaittaviin ongelmiin.

Tiesitkö muuten, että ientä, joka ei enää halaile hampaita, ei kutsuta ikeneksi? Jos menetät hampaasi, on suussasi virallisesti alveoliharjanne eli limakalvon ja luuharjanteen yhdistelmä. Eli pitääksesi ikenesi tarvitset hampaasi ja päinvastoin!

Hampaat pestään harjalla. Miten ientä puhdistetaan?

Itse ien ei varsinaisesti kaipaa puhdistamista, vaan sitä sairastuttavat bakteerit asuvat hammasväleissäsi ja ienrajassasi. Bakteerit muodostavat plakkia eli biofilmiä. Biofilmi on helpompi harjata pois, kun sitä pätkitään hammasvälien puhdistamiseen tarkoitetuilla välineillä. Voit verrata biofilmin poistamista halkojen tekemiseen: on vaikea raahata kokonaista puunrunkoa, mutta klapeiksi pilkottuna voit siirtää sitä pienemmissä osissa ja huomattavasti helpommin.

Hammasvälien putsareilla saat nostettua plakkibakteereja ientaskusta hammasharjasi ulottuville – siksi hammasvälien puhdistus kannattaa tehdä ennen hampaiden pesua. Yksinään hammasharjasi ei tahnankaan kanssa hammasvälejäsi putsaa, sillä hammasharjan harjakset eivät pääse hammasväleihisi. Hampaita pestessäsi harjaspäätä kannattaa pitää osittain ikenen päällä, koska se antaa ikenellesi lisää jumppaavaa liikettä ja näin saat pestyä myös ienrajasi paremmin puhtaaksi.

Ikenesi tekee hammasväliisi “nystyn”, jonka molemmin puolin on yleensä yksi putsaamista kaipaava hammaspinta. Jokaisessa hammasvälissä on siis kaksi pintaa, jotka sinun on käytävä läpi valitsemallasi välineellä. Myös hammaskaaresi viimeinen hammas kaipaa puhdistamista taaimmaiselta pinnaltaan. Taaimmainen hammas on ainoa hammasvälin pinta, jolla ei ole vastaparia.

Miten hammaslankaa käytetään?

Hammaslanka on hammasvälien putsareista tunnetuin ja sitä on saatavilla monena erilaisena versiona: pelkkänä lankana, vahattuna lankana, fluorattuna lankana, erittäin ohuena lankana...

Hammaslanka kiedotaan kahden sormen ympärille, viedään varoen hammasväliin aina ientaskuun asti ja nostetaan bakteereja ientaskusta lankaa hampaan pintaa vasten liu’uttaen. Jos lanka ei rispaannu tai katkea, voit puhdistaa kaikki hammasvälisi yhdellä pätkällä. Seuraavaa käyttökertaa varten lankaa ei kuitenkaan voi säästää eli hammaslanka on kertakäyttöistä

Jos sinulla on oikomiskoje tai muu hammashoidollinen elementti suussasi, laajenevat hammaslangat voivat olla sinulle paras vaihtoehto hammasväliesi puhdistamiseen. Langan ohuella osuudella saat puhdistettua itse hammasvälin ja paksummalla pätkällä voit puhdistaa esimerkiksi oikomiskojeen kaaret.

Milloin hammaslankain on paras vaihtoehto ja miten sitä käytetään?

Hammaslankain on varrella varustettua hammaslankaa. Varrellinen lanka on monen mielestä helpompi käyttää varsinkin hammaskaaren taaempia välejä puhdistaessa. Hammaslankaimia on saatavilla sekä valmiina langan ja varren yhdistelmänä että erillisenä hammaslanganviejänä, johon voit kietaista suosikkilankasi itse.

Hammaslankainta käytetään samoin kuin hammaslankaa: vie lankaosan hammasväliisi ja kevyesti hampaasi pintaa vasten painaen nosta bakteereja pois ientaskustasi. Ero hammaslankaan on käyttöiässä: toisin kuin hammaslangan, voit huuhtaista hammaslankaimen ja jättää sen kuivumaan seuraavaa käyttökertaa varten. Voit käyttää samaa lankainta niin pitkään, kun lankaosio kestää hyvänä eli rispaantumattomana ja verestymättömänä. Hammaslangalla ja -lankaimella saat puhdistettua myös sen kohdan, jossa hampaasi nojaavat yhteen. Silikoninen hammastikku tai hammasväliharja eivät tätä kohtaa pääse putsaamaan. Siksi sinun kannattaakin vaikka vuoropäivin putsata hammasvälisi langalla ja hammasväliharjalla.

Erilaisille hammasväleille on saatavilla erilaisia hammaslankaimia. Esimerkiksi suurempiin hammasväleihin sopii monilankainen lankain ja aremmat ikenet nauttivat löyhemmälle pingotetun langan käytöstä. Y-malliset hammaslankaimet, joissa lankainhaarukka on poikittain varteen nähden, sopivat erityisesti takahampaiden välien puhdistamiseen. Ympäristölle ystävällisemmissä vaihtoehdoissa saat irrotettua lankainhaarukan varresta ja ostettua vaihtopäitä erikseen.

Jo kouluikäiset lapset voivat aloittaa hammasvälien puhdistamisen hammaslankaimilla aikuisen avustuksella. Kun lapsesi oppii hammasvälien puhdistamisen jo nuorena, hän saa hyvät lähtökohdat suunsa terveyden ylläpitoon koko elämäkseen. Perheen pienimpien kannattaa käyttää heille suunniteltua hammaslankainta.

Silikoninen hammastikku on puista hammastikkua parempi

Silikoninen hammastikku puhdistaa hammasvälisi hampaidesi ja ikenesi muodostamasta “kolmiosta”. Silikonisissa hammastikuissa on usein pehmeitä nystyröitä, jotka parantavat puhdistustulosta. Ne ovat myös hygieenisempiä kuin puiset hammastikut.

Puhdistat hammasvälisi silikonisella hammastikulla asettamalla hammastikun pään ikenesi ja hampaidesi muodostamaan “kolmioon” ja liu’uttamalla tikkua ikenesi pintaa pitkin edestakaisin viitisen kertaa. Samanlaisen käyttöperiaatteensa vuoksi silikoninen hammastikku on erinomainen hammasväliharjan käytön opetteluun ja väliesi sijoittumisen hahmottamiseen hammaskaarellasi. Pelkkä hammastikku ei välttämättä puhdista hammasvälejäsi tarpeeksi hyvin, joten sitä kannattaa käyttää jonkin muun välienpuhdistajan kaverina.

Silikoniset hammastikut ovat kertakäyttöisiä. Joissain hammastikuissa on fluoria, joka auttaa vähentämään varsinkin aikuisilla esiintyvää hammasvälien reikiintymistä.

Miksi hammasväliharja on paras valinta hammasvälien puhdistukseen?

Hammasväliharja on ikään kuin pulloharja pienoiskoossa. Harjaa liu’utetaan ientä pitkin hammasvälissä, josta se putsaa mukaansa bakteerit, ruuantähteet ja muut ikävät asiat, jotka eivät hammasväleihisi kuulu. Voit käyttää samaa hammasväliharjaa useampaan kertaan. Väliharja kannattaa vaihtaa viimeistään silloin, kun sen harjakset alkavat muistuttaa surullista joulukuusta ja jo aiemmin, jos harja verestyy ienverenvuodosta.

Hammasväliharjoja on saatavissa eri kokoisina. Pienimmät 0,4 millimetrin kokoiset harjat sopivat ahtaimpiin hammasväleihin, isoimmat 1,5 millimetriset puhdistavat esimerkiksi puuttuvan hampaan aiheuttaman kolon hymystäsi. Jos et valmiiksi tiedä sinulle sopivaa hammasväliharjakokoa, voit hankkia ensimmäiseksi kaikki koot sisältävän lajitelmapakkauksen tai pyytää apua oikean koon valintaan suuhygienistiltäsi. Usein hammaskaaren muodot ovat sellaisia, että parhaaseen puhdistukseen kaipaat ainakin kahta eri kokoa.

Jos lyhytvartisen hammasväliharjan käyttäminen tuntuu hankalalta, voit kokeilla varrellista hammasväliharjaa, johon harjaspää on asetettu 90 asteen kulmaan. Myös varrellisia hammasväliharjoja on saatavilla lajitelmapakkauksissa.

Erityisesti vanhemmille ihmisille tai puuttuvan hampaan personoimille hymyille hammasväliharjat ovat paras väline hammasvälien puhdistukseen. Tämä johtuu siitä, että vanhetessasi ikenesi vetäytyvät ja hammasväleihisi tulee lisää tilaa. Väliharja pöyheine harjaksineen puhdistaa suurentuneen hammasvälin varmemmin kuin esimerkiksi hammaslankain, jonka puhdistava pinta-ala on huomattavasti kapeampi.

Samoin kuin silikonista hammastikkua myös hammasväliharjaa liu’utetaan edestakaisin ientä pitkin hampaiden ja ikenen muodostamassa “kolmiossa”. Hammasväliharjan käyttämistä helpottaa, kun mietit hammaskaaresi linjan mielessäsi ja näet sielusi silmin, kuinka hammasväliesi asento muuttuu hymysi kaareutuessa kohti taaempia hampaitasi. Puhdistus hammasväliharjalla kannattaa aloittaa juuri tuolta taaemmista hammasväleistä ja edetä kohti etuhampaita, koska näin saat vaikeammat paikat puhdistettua ensiksi kun keskittymiskykyä ja jaksamista hammasvälin asennon mallailuun riittää vielä paremmin.

Mitä muuta hyvään suunterveyteen kuuluu hampaiden pesun ja hammasvälien puhdistuksen lisäksi?

Hampaiden pesu ja hammasvälien puhdistaminen antaa hyvän perustan onnistuneelle hammashoidolle. Tämän lisäksi sinun kannattaa ottaa hymysi parhaaksi ystäväksi suuhygienisti, jonka vastaanotolla käyt säännöllisesti hampaiden puhdistuksessa ja suun terveystarkastuksessa. Suuhygienistin tekemän hampaiden puhdistuksen jälkeen muistat taas, miltä aidosti puhdas suu tuntuikaan ja osaat tähdätä kohti tätä ihanuutta kotona hampaita hoitaessasi. Suuhygienisti näkee myös mahdolliset alkavat ongelmat, joihin varhain puuttuminen voi säästää lompakkoasi suurelta keventymiseltä!

Hampaiden pesussa paras valinta on fluoria sisältävä hammastahna. Fluorittomuuden trendi kiertää nyt netin hyvinvointipalstoilla, mutta on hyvä muistaa, että suunterveyden ammattilaiset suosittelevat fluorin käyttöä edelleen. Fluori suojaa ja vahvistaa hampaitasi ainutlaatuisella tavalla. Siksi sinun ei kannata luopua fluorihammastahnastasi kevyin perustein tai hampaiden hoidon ammattilaiselta kysymättä.

Hammasvälien lisäksi puhdistusta tarvitsee kielesi. Kielen puhdistaminen on nopein tapa raikastaa hengitys, jota kielen bakteerikate ummehduttaa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös ateriarytmiin. Napostelun välttäminen ja janoon veden juominen pitävät happohyökkäysten määrän aisoissa. Jos juot janoosi muuta kuin vettä, aiheutat suuhusi happohyökkäyksen jokaisen huikan jälkeen, myös light-juomilla. Vedellä voit myös huuhtaista suutasi happamien, värjäävien ja makeiden ruokien jälkeen. Näin voit vähentää esimerkiksi hampaidesi värjäytymien syntymistä, kun värjäävät aineet eivät jää pitkäksi aikaa hampaidesi pinnalle. Ruuan jälkeen kannattaa nautiskella ksylitoli- tai erytritolipastilleja.

Myös kieli kaipaa puhdistamista

Hampaiden pesemisen tärkeys on todennäköisesti kaikille tuttu. Myös hammasvälit tulee puhdistaa, kuten aiemmin tekstistä luit. Näiden lisäksi huomiota kannattaa antaa kielellesi, sillä se kerää paljon bakteereja, jotka pahimmillaan muodostavat näkyvän valkoisen katteen ja saavat aikaan pahanhajuista hengitystä.

Kielen puhdistamiseen voit käyttää teelusikkaa, jonka käännät kupupuoli ylöspäin ja kaapaiset kärjellä kielen pintaa. Kun käytät hallitusti voimaa ja aloitat puhdistamisen keskeltä läheltä kielen kärkeä, vältät yökkäysrefleksin. Voit myös tarttua kieleesi puhtaalla nenäliinalla ja vetää sitä hellästi ulospäin puhdistamisen helpottamiseksi. Huuhtaise lusikka aina kaapaisun jälkeen juoksevan veden alla.

Erityisesti kielesi taain kolmannes kerää bakteereja, joten sen puhdistaminen on tärkeintä. Jos sinusta tuntuu, ettet siedä kielen puhdistamista ja siitä tulee etova olo, kokeile näitä kikkoja:

 • Kallista päätäsi eri asentoon. Tuntuuko kielen puhdistaminen helpommalta esimerkiksi pää kallellaan sivulle?
 • Vaikuttavatko vuorokauden ajat? Monille kielen puhdistaminen on helpompaa illalla.
 • Millaista materiaalia kielenpuhdistajasi on? Jos se on pehmeä harja, tuntuisiko esimerkiksi kovasta muovista valmistettu kielenpuhdistaja helpommalta käyttää?

Kielen puhdistamiseen on tosiaan olemassa omia välineitään, jotka tekevät puhdistamisesta miellyttävämpää erityisesti herkkänieluisille. Kuten teelusikka, myös kielenpuhdistaja huuhtaistaan aina kaapaisujen välissä.

Jotkut käyttävät kielensä bakteeripeitteen poistamiseen hammasharjaansa eikä siinä periaatteessa ole mitään väärää. Hankkimalla kielellesi oman putsausvälineensä varmistut kuitenkin siitä, etteivät bakteerit kulkeudu takaisin suuhusi seuraavalla hampaiden pesukerralla.

Kieli olisi hyvä puhdistaa vähintään kerran viikossa hampaiden pesun yhteydessä. Mitä useammin kuitenkin kielesi puhdistat, sitä vähemmän bakteereja siihen ehtii kertyä ja sitä helpompaa puhdistaminen on. Jos sinulla on kate- tai karvakieli, on sinun hyvä puhdistaa kielesi useammin.

Onko suuvedestä hyötyä vai haittaa?

Ultimaattisen raikkauden saavuttamiseksi jotkut purskuttelevat vielä kaiken pestyään suuvettä. Suuvedellä on tärkeä rooli etenkin kirurgisten toimenpiteiden, kuten viisaudenhampaiden poiston, jälkeen. Tällöin suuvesi sisältää klooriheksidiiniä, joka desinfioi suutasi ja vähentää operoidun kohdan tulehtumisen riskiä. Klooriheksidiinisuuvettä kannattaa käyttää vain suuhoidon ammattilaisen ohjeen mukaan, sillä muuten antimikrobinen klooriheksidiini voi järkyttää suusi bakteerit epätasapainoon, joka voi altistaa muille ongelmille.

Jokapäiväisessä suunterveyden ylläpidossa suuvesi ei kuitenkaan ole pakollinen tuote. Se voi tarjota lisää raikkautta esimerkiksi pahanhajuisesta hengityksestä kärsivälle, mutta tällöinkin on tärkeintä selvittää ja hoitaa pahanhajuisen hengityksen syy eikä vain peittää oiretta. Erityiset suuvedet voivat tuoda myös helpotusta kuivaan suuhun tai auttaa aftasta aiheutuvaan kipuun. Jos suunterveyden ammattilainen on todennut hampaidesi reikiintyvän helposti, voit käyttää suuvettä lisäfluorin saamiseen ja hampaidesi suojaamiseen.

Suuvesi voi olla hyvä lisä suun hoitorutiiniisi, jos hampaiden pesu ei onnistu kunnolla rajoittuneen motoriikan vuoksi. Tällainen tilanne voi tulla vastaan, jos enemmän käyttämäsi käsi leikataan. Myös vanhukset ja kehitysvammaiset voivat saada lisää puhdistusvoimaa suuvedestä. Tässä on kuitenkin huomioitava, että suuvettä käyttävä henkilö pystyy sylkemään purskutellun veden pois.

On hyvä muistaa, että tärkeintä suusi terveyden kannalta on harjalla ja valitsemallasi hammasvälien puhdistajalla tehty mekaaninen liike. Jos käytät suuvettä, voi sen antama raikkaus vaikuttaa väärentävästi käsitykseesi siitä, kuinka puhdas suusi on. Suuvesi ei toimi niin kuin se mainoksissa esitetään: suuvesipyörremyrsky ei hajota hammaskiveä tai huuhdo pois kaikkia bakteereja. Ja jos oletat suusi puhtauden väärin, avaa se mahdollisesti ovia ientulehdukselle ja muille pahemmille ongelmille.

Kannattaako ksylitoli- ja erytritolituotteita, kuten purkkaa ja pastilleja, käyttää?

Ksylitoli- ja erytritolituotteet ovat hyvä lisä hampaidesi hoidossa. Purkka ja pastillit neutralisoivat happoja eli ne katkaisevat aterioinnin aiheuttaman happohyökkäyksen ja suojaavat hampaitasi tätä kautta. Kun happohyökkäys katkaistaan, remineralisoituvat hammaskiilteesi liuenneet mineraalit jälleen kovaksi kerrokseksi hampaidesi pinnoille.

Monet pitävät ksylitolipastilleja lasten juttuna, mutta ne sopivat myös aikuisille! Varsinkin, jos kärsit purentavaivoista, voi purukumi rasittaa purentalihaksiasi entisestään ja silloin suussa sulavat pastillit ovat parempi vaihtoehto.

Sokerittomat ja hampaidesi näkökulmasta neutraalit erytritolipastillit sopivat käyttöösi silloinkin, jos kaipaat esimerkiksi töissä paljon puhuessasi pastilleja. Tällöin erityisen hyvä vaihtoehto ovat juuri erytritolipastillit, sillä ne eivät aiheuta happohyökkäystä tai laksatiivisia vaikutuksia. Erytritoli sopii myös heille, joille ksylitoli ei käy herkkävatsaisuuden vuoksi. Pastillien imeskely lisää syljeneritystä, mikä voi auttaa myös kuivasta suusta kärsiviä.

Koska erytritolin hiilihydraatit kulkevat elimistösi läpi muuttumattomina, ovat erytritolipastillit käytännössä kaloriton vaihtoehto hampaidesi suojaamiseen. Siksi ne sopivat erityisesti diabeetikoille ja muille verensokerinsa tasaisuutta tarkkaileville.

Muistathan, että purkat ja pastillit ovat vain lisä hampaidesi hoidossa eivätkä ne korvaa hampaiden pesua tai hammasvälien puhdistusta!

Miten turvallinen hampaiden kotivalkaisu tehdään?

Suomen kielessä on vain yksi sana, jolla valkaisevia hampaiden hoitotuotteita kuvataan. Englannissa nämä on eroteltu kahdeksi: bleaching eli hampaidesi värimolekyyliketjujen rikkominen kemiallisesti ja whitening eli hampaidesi pinnoilla olevan lian poistaminen.

Whitening on näistä kahdesta kevyempi vaihtoehto, jota on saatavillasi esimerkiksi hammastahnoissa ja vaalentavissa liuskoissa. Varsinaista valkaisua whitening ei kuitenkaan ole, vaan kyse on hampaidesi luonnollisen sävyn palauttamisesta, värjäytymien ja tummentumien poistamisesta eli vaalentamisesta.

Bleaching on käytössä suunhoidon ammattilaisen tekemisissä vastaanottovalkaisuissa ja Hampaille.fi-todistuksella saatavissa hampaiden valkaisutuotteissa. Bleaching on valkaisua, joka vaikuttaa aina hammasluuhusi asti. Jos haluat käyttää bleaching-vahvuuden valkaisuaineita kotona, varmistu tuotteen sopivuudesta itsellesi ja siitä, että toimittaja, itse tuote ja sen käyttöohjeet ovat aidosti turvalliset. Vahvat, väärin käytetyt aineet voivat aiheuttaa hampaillesi pahoja vaurioita ja polttaa ikenesi ilkeästi.

Muistathan, että kaikki hampaiden valkaisut ovat viimeinen silaus kauniiseen hymyyn. Tee hampaiden valkaisu vain terveeseen suuhun, jossa hampaat ovat ehjät ja hoidetut, ikenet ovat terveet eikä niistä vuoda verta!

Halutessasi voit ladata maksuttoman “Hehkuva hymy hyvillä mielin” -oppaan hampaidesi valkaisun avuksi täältä. Oppaan avulla tiedät, miten onnistut hampaidesi valkaisussa turvallisesti!

Mitä huomioida hampaiden valkaisun jälkeen?

Kaksi tuntia valkaisun jälkeen sinun tulisi olla syömättä ja juomatta. Vettä voit juoda.

Kaksi vuorokautta hampaiden valkaisusta kannattaa välttää värjääviä ja happamia ruoka-aineita. Näitä ruoka-aineita ovat muun muassa

 • kahvi
 • tee
 • vahva kaakao
 • suklaa
 • cola­juomat
 • puna­viinit
 • tummat mehut
 • salmiakki
 • lakritsi
 • soija­kas­tike
 • puna­juuri
 • ketsuppi
 • mustikka
 • viini­marjat
 • maus­teiset ruuat (kurkuma, sahrami, curry)
 • sitrus­he­delmät.

Myös nuuska ja tupakkatuotteet saavat hampaasi värjääntymään.

Kaksi viikkoa valkaisusta sinun on hyvä välttää klooriheksidiiniä sisältäviä tuotteita, sillä ne voivat aiheuttaa hampaisiisi uusia värjäymiä, joiden poistaminen vaatii suuhygienistin tekemää jauhepuhdistusta.

Bleaching-valkaisua voit ylläpitää whitening-tuotteilla eli esimerkiksi kemiallisesti värjäymiä poistavilla hammastahnoilla. Nämä hammastahnat on verkkokaupassamme koottu omalle sivulleen. Kemiallisesti tummentumia poistava hammastahna on muutenkin hankaavaa hammastahnaa parempi vaihtoehto hammaskiilteesi näkökulmasta: se ei hankaa ja aiheuta naarmuja, joihin uusi lika tarttuu helpommin.

Hyvä tapa on myös huuhtaista suu vedellä sen jälkeen, kun olet syönyt jotain värjäävää. Tämä vähentää uusien värjäytymien ja tummentumien syntymistä, sillä värjäävät ruoka-aineet eivät jää hampaidesi pinnoille pitkäksi aikaa. Hyvä muistisääntö on “Jos ruoka värjää kielesi, se todennäköisesti värjää myös hampaitasi.”

Back to Top

Suosituimmat haut

tepepurentakiskotooth moussemaskihammaslankaoralbuffsuperflosshammaskivicuraprox