Miten usein hampaat pitää pestä?

Paras harja hampaiden pesuun on sähköhammasharja. Se saa aikaan enemmän ja monimuotoisempaa liikettä kuin villeimmätkään manuaaliharjan heilutuksesi ja sen vuoksi sähköhammasharja myös pesee tehokkaammin ja tarkemmin. Sähköhammasharjaan sinun kannattaa valita pieni ja pyöreä harjaspää, joka muotonsa ansiosta pyörähtelee suotuisasti hampaasi pinnoilla pesten ne kattavasti.

Miten hampaat pestään oikein ja oikealla tekniikalla?

Hampaat pitää pestä vähintään aamulla ja illalla. Jos kärsit pahasta ientulehduksesta ja ikenesi kaipaavat lisäapua, voit lisätä kolmannen pesukerran iltapäivälle.

Ethän pese hampaita heti aterioinnin jälkeen, sillä silloin suussasi on käynnissä happohyökkäys ja voit vahingoittaa hampaidesi kiillettä harjan hankauksella. Kun peset hampaasi ennen aamupalan syömistä, on hammastahnasi fluori valmiina suojaamaan hampaitasi aamiaisen aiheuttamalta happohyökkäykseltä.

Jos sinulla ei ole erityistä hammaslääkärin tai lääkärin toteamaa syytä valita fluoritonta hammastahnaa, on hampaidesi kannalta paras vaihtoehto käyttää fluorihammastahnaa, sillä fluori vahvistaa hampaitasi ja antaa niille lisäsuojaa.

Moni on oppinut ulkoa mantran “hampaita pestään kaksi minuuttia kahdesti päivässä”. On totta, että hammastahnasi fluori ehtii vaikuttaa kahdessa minuutissa, mutta hampaiden pesuajan mittarina kannattaa pitää pesutuloksen onnistumista, ei kellosta katsottua aikaa. Pese siis hampaitasi niin kauan, että ne ovat puhtaat – aikuisen hampaistossa tämä vaatii todennäköisesti vähintään kolmea minuuttia.

Jos et ole varma, saatko nykyisellä pesutyylilläsi hampaasi oikeasti puhtaiksi, voit testata asian helposti plakkivärillä. Saatat muistaa tämän pienen punaisen tabletin alakoulusi suunterveystuokioista: pureksit plakkiväritabletin hammaspesun jälkeen ja näet tarkempaa puhdistusta kaipaavat kohdat punaiseksi värjäytyneestä plakista. Saat plakkiväristä kaiken irti, kun hankit sen tutkailuun suupeilin. Suupeilin avulla näet myös taaempien hampaidesi ja hammaskaariesi sisäpintojen värjäystuloksen hyvin.

Hampaat kannattaa pestä aina samassa järjestyksessä, jotta kaikkien hampaidesi kaikki pinnat tulevat pestyiksi. Levitä aluksi tahna vaikuttamaan kaikkialle hampaisiisi ja aloita sitten pesu kielen puolelta sisäkaarelta, siirry ulkokaarelle ja pese viimeisenä purupinta. Toista sisäkaari-ulkokaari-purupinta-järjestys myös toiseen hammaskaareesi.

Pestessäsi sähköharjalla pidä harjaa 45° kulmassa, jotta pyöreiden hampaidesi kaikki kurvit tulevat puhtaiksi. Jos sudit harjalla menemään kääntämättä harjaasi tähän maagiseen kulmaan, saat pestyä vain hampaidesi korkeimmat pinnat ja pintojen reunat jäävät likaisiksi. Pestessäsi esimerkiksi sisäkaarta voit kallistaa harjaa oikealta vasemmalle mennessä yhteen ja vasemmalta oikealle tullessa toiseen suuntaan, jotta saat koko hampaan pinnan puhtaaksi. Voit myös pyöräyttää harjaa hammas kerrallaan, jotta koko pestävänä oleva pinta saa kunnon kosketuksen hammasharjasi päältä.

Hampaiden iltapesun jälkeen voit tarjota hampaillesi ylimääräistä suojaa hoitoaineella. Hampaille.fi-verkkokauppamme suosituin tuote (ja hyvästä syystä!) on hoitoaine nimeltä Tooth Mousse, joka levitetään pestyjen hampaiden pinnoille ja jätetään vaikuttamaan yöunien ajaksi. Tooth Mousse korjaa hampaidesi mahdollisia kiillevaurioita vähentäen vihlontaa ja vaalentaen hymyäsi, tasaa suusi mineraalitasapainoa ja muutenkin hellii niin kuin hyvän hoitoaineen kuuluukin.

Miten valitset hyvän hammastahnan?

“No ööööö… Mä otan vaikka ton ja onhan siinä fluoria.”

Valitsetko hammastahnasi tällä tyylillä? Toivottavasti et! Fluori hammastahnassa on toki hyvä juttu, ja monen kohdalla ainoa asia, jota osataan ajatella, mutta voisit saada hammastahnaltasi myös paljon enemmän!

Fluori on hammastahnassa kariesta eli hampaiden reikiintymistä estämässä. Reikiintymisen sijaan sinun kannattaisi ajatella ikeniäsi hammastahnaa valitessasi. Ikenille hyvän hammastahnan tunnistat siitä, että tahnan nimessä on mainittu ikenet, englanniksi “gum”, tai ienraja, “gumline”. Tällainen hammastahna on esimerkiksi Oral-B Gumline Purify Deep Clean -tahna tai Oral-B Gum & Enamel Repair -hammastahna. Toinen tunnistusmerkki, jota voit etsiä hammastahnan pakkauksista, on “ientulehdus” tai “ienverenvuoto”, niin kuin Parodontax-tahnoissa lukee. Nämä sanat kertovat siitä, että hammastahna on kehitetty erityisesti ikeniesi etua ajatellen. Ikeniesi etu on koko suusi terveyden etu.

Eikä sinun tarvitse huolehtia: ikeniä hoitavissa hammastahnoissa on yleensä aina mukana myös hampaitasi hoitavat aineet, kuten fluori.

Jos sinulla on erityistarpeita hammastahnan suhteen, voit laittaa meille viestiä Facebookissamme tai sähköpostitse info@hampaille.fi, niin autamme sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan tahnan! Olemme myös koonneet erilaisia hammastahnoja yhteen täällä verkkokaupassamme:

Natriumlauryylisulfaatti eli hammastahnan vaahtoaine voi aiheuttaa aftoja

Hammastahnatuubin kyljestä kannattaa tavata myös tuoteseloste ja ainesosaluettelo, varsinkin, jos olet allerginen tai herkistynyt jollekin hammastahnoissa käytettävälle aineelle. Esimerkiksi natriumlauryylisulfaatti eli hammastahnojen vaahdottava aine on sellainen, joka saa monen herkkäsuisen limakalvot huutamaan kärsimyksestä ja puskemaan aftoja. Jos sinulla on tällainen suu, kannattaa sinun luonnollisesti lukaista ainesosaluettelo ja valita tahna, jossa natriumlauryylisulfaattia ei ole.

Monet eivät osaa ajatella, onko valittu hammastahna liian voimakkaan makuinen. Jos hampaitasi harjatessa tulee jäätävä fiilis, joka saa sinut irvistämään ja vetämään ilmaa sisääsi yhteenpuristettujen hampaiden lävitse, on hammastahnasi todennäköisesti liian voimakas – eivätkä limakalvosi ilahdu tästäkään. Voimakkaan makuiset hammastahnat tunnistat yleensä helpoiten siitä, että niiden nimessä lukee “Extra”.

Millainen on hyvä valkaiseva hammastahna?

Jos haluat hammastahnasi poistavan hymysi tummentumia tai pitävän yllä vastaanotolla tehtyä hampaidesi valkaisua, kannattaa sinun valita kemiallisesti valkaiseva hammastahna, jonka hankausarvo eli RDA on alle 100. Kemiallisesti valkaisevan hammastahnan vaikutus voi perustua vaikkapa luonnon omaan papaiinientsyymiin.

Suuhygienistimme Sara kokosi parhaat hampaiden valkaisuoppinsa Hehkuva hymy hyvillä mielin -oppaaseen, jonka voit ladata maksutta omaan käyttöösi täältä. Saran henkilökohtaisia suosikkeja valkaisevista hammastahnoista ovat Whitewash Nano ja Opalescence Sensitivity Relief.

Tiivistettynä: näin valitset hyvän hammastahnan

  • Suosi hammastahnaa, joka mainitsee ikenesi ja niiden hyvinvoinnin. Hampaitasi hemmottelevat ainesosat, kuten fluori, tulevat kyllä samassa.
  • Jos suusi on herkkä ja saat helposti aftoja, valitse vaahtoamaton hammastahna eli tahna, jonka ainesosaluettelossa ei mainita natriumlauryylisulfaattia.
  • Aftoja saattavat aiheuttaa myös todella voimakkaan makuiset hammastahnat.
  • Valkaisevissa hammastahnoissa kannattaa suosia kemiallisesti valkaisevia tahnoja, jotka eivät hankaa.
Back to Top

Suosituimmat haut

hammasharjatgumhammaslankaoralpurentakiskohammasväliharjasuperflosshammaskivitepeopal