Ostoskorisi on tyhjä
25.5.2021
Vihlovilla hampailla viileät kesäherkut tai kylmiä talvipäiviäsi piristävät kuumat juomat jäävät vain unelmiksi, mikäli kärsit hampaiden vihlonnasta.
Tästä artikkelista saat selville, miksi hampaita vihloo, mitä vihlonnalle voi tehdä ja mitkä hampaiden hoitotuotteet vähentävät ja ehkäisevät vihlontaa. Laadukkailla hampaiden hoitotuotteilla hampaiden vihlonnan hoitaminen onnistuu usein myös kotikonstein!
Hampaissa tuntuva vihlominen on sinänsä normaalia, että se on hyvin yleinen vaiva. Tästä ikävästä ja kiusallisesta hankaluudesta on kuitenkin huomattava se, että yleensä se kertoo hampaistossasi olevasta jonkin asteisesta vauriosta.
Mikäli olet esimerkiksi käynyt vastikään hampaiden valkaisussa tai valkaissut hampaitasi kotosalla, voit tuntea valkaisua seuraavina päivinä ohimenevää vihlontaa, joka ei ole vaarallista tai vauriosta johtuvaa.
Ellei vihlonnan syy ole sinulle näin selkeä, tällöin olisi hyvä yrittää selvittää ongelma esimerkiksi suuhygienistin tekemässä suun terveystarkastuksessa. Erityisesti voimakkaan vihlonnan jatkuessa yli viikon ajan.
Hampaidesi ulointa pintaa kutsutaan hammaskiilteeksi. Tiesithän kiilteen olevan vahvin aine, joka kehostasi löytyy.
Hammaskiilteesi alla majailee pehmeämpi, huokoinen hammasluu ja hampaan juuripinta on myös pehmeämpää sekä tarkoitettu olemaan piilossa ikenen suojassa. Hammasluussa ja paljastuneilla juuripinnoilla on pieniä nesteen täyttämiä kanavia kohti hampaan ydin osaa. Kun hammasluu syystä tai toisesta paljastuu, kanavat joutuvat alttiiksi muun muassa lämpötilanvaihteluille. Lämpötilan vaihdos saa nesteen heilahtamaan kanavassa – tästä syntyy vihlonnan tunne.
Tämän vuoksi myös voimakkaat, terävät henkäisyt tai talven pakkassäässä puhuminen voivat tuntua vihlaisuna hampaistossasi!
Hammaskiille voi kulua ja hammasluu sekä juuripinnat paljastua useasta eri syystä. Yleensä hampaiden vihlonnan juurisyynä on jokin näistä:
Lisäksi hampaiden vihlontaa voi aiheuttaa:
Jos tiedät, mistä hammaskiilteesi vaurio on syntynyt, kannattaa sinun tietenkin pyrkiä vähentämään tuota tekijää elämässäsi. Pyri lisäämään lepohetkiä arkeesi, jotta stressisi laskisi ja narskuttelusi vähenisi. Päivitä hammaspesusi välineet, jotta saat raikkaan puhtauden aikaan vähemmällä jynssäämisellä. Jos koet kuitenkin tarvetta voimankäytölle hammaspesun yhteydessä puhtaamman tunteen saamiseksi, olisi silloin suositeltavaa hakeutua suuhygienistin tekemään puhdistukseen. Lujemmin hampaidesi pinnassa kiinni olevaa likaa et pysty poistamaan omin avuin.
Ajoita happamien tuotteiden syöminen ateriarytmin mukaisesti, jotta vähennät happohyökkäysten määrää. Näin suusi saa myös huilata hyökkäysten välissä. Voit auttaa syödessä liuennutta hammaskiillettäsi remineralisoitumaan eli kovettumaan takaisin hampaidesi pinnalle nappaamalla ruuan jälkeen ksylitoli- ja erytritolipastillin. Pastillit ovat purkkaa parempia, sillä niitä ei tarvitse jauhaa ja suusi saa levätä paremmin.
Ikävä fakta on kuitenkin se, ettei kehosi osaa tuottaa uutta hammaskiillettä paikkaamaan vaurioita. Myöskään vetäytynyt ien ei palaudu enää alkuperäiseen korkeuteensa. Onneksi vihloville hampaille on nykyään monia erilaisia tuotteita, jotka suojaavat kulumien ja vetäymien paljastamia arkoja kohtia!
Särkylääke voi antaa hetkellisen avun vihloviin hampaisiin. Vihlonnan syy on kuitenkin tärkeää selvittää, sillä se voi myös johtua karieksen aiheuttamasta reiästä tai voimakkaan narskuttelun halkaisemasta hampaasta. Varsinkin karieksen aiheuttama vihlonta voi tuntua myös hammasvälissä, koska hammasvälien puhdistus unohtuu monilta usein. Näin kariesbakteerit saavat reikiintymisen alkamaan juuri hammasvälissä.
Särkylääke ei poista vihlontaa, vaan ainoastaan lievittää tuntemusta hetkellisesti. Jatkuva särkylääkkeiden syöminen voi aiheuttaa omia terveyshaittojaan, minkä lisäksi hoitamaton vihlonnan syy voi johtaa pahoihin ongelmiin suussasi.
Hampaiden vihlontaa voi sekä hoitaa että ehkäistä. Hoitavat tuotteet perustuvat usein hammasluun tai paljastuneiden hampaiden juurten suojaamiseen.
Sekä hoitavista että vihlontaa ehkäisevistä tuotteista löytyy hammaskiillettäsi vahvistavia ainesosia. Vahvistaminen tapahtuu usein joko fluorin tai hammaskiilteen oman rakennusaineen hydroksiapatiitin avulla.
Löydät kaikki verkkokauppamme vihlontaa vähentävät tuotteet koottuna omalta sivultaan.
Tiesitkö, että hampaillekin on olemassa hoitoaineita? Näitä ihanan herkullisia pastoja on ilahduttavan helppo käyttää: levität vain pienen norkareen hoitoainetta pestyille hampaillesi iltasella ja annat aineen tehdä taikojaan yöuniesi ajan.
GC:n hoitoaineet hampaille sisältävät maitoproteiinista johdettua Recaldentia eli kaseiinifosfopeptifi-amorfista kalsiumfosfaattia. Recaldent korjaa eli remineralisoi hampaidesi kiilteen vaurioita ja vahvistaa sitä esimerkiksi hapanta ruokavaliota vastaan.
GC:llä on kahta eri Recaldentia sisältävää hoitoainetta: Tooth Mousse -hoitoaine ja MI Paste Plus -hoitoaine, joka vahvistaa hampaitasi Recaldentin lisäksi fluorilla. Jos vihlontasi on erittäin voimakasta, suosittelemmekin sinulle juuri tätä fluoripitoista Paste Plus -hoitoainetta käytettäväksi hammastahnan lisäksi.
Fluorilla tiedetään olevan hammaskiillettä vahvistava vaikutus – siksi fluorihammastahnaa suositellaan erityisesti lapsille, joiden hammaskiille on vielä kehittymässä sekä vihlontaa kokeville henkilöille. Fluori ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä, joka voi olla yksi syy vihlonnalle.
Fluorin lisäksi hammastahnalla voi olla muitakin ominaisuuksia. Esimerkiksi Opalescencen Sensitivity Relief -hammastahna tai Whitewashin Nano-hammastahna sisältävät myös hampaidesi pintalikaa vähentäviä ja värjäymiä poistavia ainesosia. Vihlonnan estämisen lisäksi nämä tahnat siis myös vaalentavat hymyäsi!
Jos hampaitasi vihloo, ethän missään nimessä käytä mekaanisesti valkaisevia tuotteita! Mekaaninen valkaisu tarkoittaa hankaukseen perustuvaa lian ja tummentumien irroittamista hampaidesi pinnoilta. Esimerkkejä huonosta, tai jopa haitallisesta, mekaanisesta valkaisusta voisivat olla esimerkiksi ruokasoodalla hankaaminen (varsinkin sitruunalla voimistettuna!) tai hiilijauheet. Mekaaninen valkaiseminen kuluttaa hammaskiillettäsi entisestään, mikä tietenkin lisää vihlontaa. Ja kaiken lisäksi karheaan, kuluneeseen kiilteeseen syntyy uusia värjäymiä helpommin. Suosi siis kemiallisesti valkaisevia ja hoitavia hammastahnoja! Ehjä, kiiltävä ja hemmoteltu kiille pysyy paremmin puhtaana ja vihlomattomana.
Jos kaipaat "perinteisempää" hammastahnaa, joka keskittyy hampaidesi suojaamiseen plakilta ja vihlonnalta, suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Sensodynen Original- tai Pro-Emalj Daily Protection -hammastahnoja.
Valikoimastamme löytyy myös GUM SensiVital+ -hammastahna, joka sisältää fluorin lisäksi rauhoittavaa kaliumnitraattia. SensiVital+ sopii myös herkille suille, sillä se ei sisällä vaahtoaine natriumlauryylisulfaattia.
Hampaiden puhdistaminen ei ole voimalaji vaan pikkutarkan työn tekniikkalaji. Liiallinen voimankäyttö ei ainoastaan vahingoita hymyäsi, vaan se oikeastaan vie ojasta allikkoon myös pesun laadun näkökulmasta. Kun harjauksessa on liikaa voimaa, et saa hampaiden kaikkia muotoja puhtaaksi. Hammaskaaresi pyöreimmät ja uloimmat osat saavat liikaa pesua ja kurvit sekä kaaret jäävät likaisiksi. Harja ikään kuin hyppää näiden kohtien yli. Harja ei yksinkertaisesti ehdi ja yllä sinne minne olisi tärkeintä ulottua.
Oikeilla ja laadukkailla välineillä, pikkutarkalla ja mieluummin hieman hitaalla kuin kiireisellä puhdistustyylillä saat puhtaamman suun ja vältyt vihlonnan tunteeseen johtavalta riskiltä.
Harjausvauriot syntyvät liiallisen voiman käytöstä ja niin sanotusta jynssäämisestä. Siksi on tärkeää, että hammasharjasi harjakset ovat ryhdikkäitä!
Jos sinusta tuntuu, ettet saa hampaitasi puhtaaksi sähköhammasharjallakaan ilman hampaat irvessä tehtyä kuuraamista, on sinun aika vaihtaa sähköhammasharjasi pää. Harjaspää on hyvä uusia noin kahden kuukauden välein, jotta harjaksissa kestää tarpeellinen ryhti ja pesutehokkuus.
Puhtaaksi peseminen pienemmällä voimalla helpottuu, kun teet lian näkyväksi. Nappaa siis suuhusi plakkiväritabletti, joka värjää lian punaiseksi ja tekee sen hellästä poistamisesta jopa leikkisän hauskaa!
Hektinen elämä ja liian vähäinen lepo aiheuttavat stressiä, joka voi näkyä varsinkin yöllisenä hampaiden yhteenpuremisena ja narskutteluna. Nämä molemmat kuluttavat hampaitasi mekaanisesti, sillä puruvoimasi voi olla yllättävänkin vahva!
Laadukkaat purentakiskot siirtävät purentasi voiman itseensä ja vähentävät näin hampaillesi koituvia vaurioita. Asiakkaidemme suosikki on Sova Aero -purentakisko, joka on rakenteensa ansiosta ohut, mutta tehokas puolustaja narskuttelua vastaan. Jos narskuttelusi on erittäin voimakasta, valikoimastamme löytyy myös paksumpi Sova Max -purentakisko.
Molemmat Sova-kiskot on helppo muotoilla lämpimän veden avulla juuri omaan suuhusi sopivaksi. Eikä haittaa, jos muotoilu ei onnistuisi heti ensimmäisellä kerralla! Sova-kiskot kestävät nimittäin useampia uudelleenmuotoilukertoja.
Itsemuotoiltavat purentakiskot sopivat väliaikaiseen käyttöön esimerkiksi stressipiikkien iskiessä. Jos narskuttelet jatkuvasti, kannattaa sinun jutella niin sanotun kestokiskon tarpeesta suunterveydehoidon ammattilaisen kanssa.
Vihlonnan hoitamiseen saa usein apua jo muuttamalla omia toimintatapoja, jotka ovat riski vihlonnan aiheutumiselle tai sen lisääntymiselle. Laadukkaista aineista saa pitkälle helpotusta suojelemaan hammasta ja jopa poistamaan vihlontavaivan kokonaan.
Mitä tulisi tehdä jos omat keinot eivät kuitenkaan tuota toivottua lopputulosta? Toisinaan vauriot ovat edenneet niin pitkälle, että tarvitset omien keinojen kaveriksi ammattilaisen apua. Kuten aikaisemmin luit, voimakkaan vihlonnan jatkuessa viikkoa pidempään suosittelemme sinua hakeutumaan suun terveyden ammattilaisen vastaanotolle.
Mikäli hampaisiin on tullut suurempi vaurio ja kuluma, voi ammattilainen annostella voimakkaamman suojan hampaalle/ juuripinnalle, toisinaan tarvitaan hammaslääkärin taitoja paikkaamaan hammasta tai kyseessä saattaa olla vaikkapa hampaan halkeminen juuren kärkeen asti. Kun suurempi ongelma on hoidettu ammattilaisen toimesta voi olla edelleen hyvä jatkaa omilla vihlonnalta suojaavilla aineilla ja ehkäistä uuden vihlontaa aiheuttavan ongelman syntymistä tai palaamista.
Lasten puhkeavat hampaat ovat kehityksessään vielä keskeneräiset. Suuhun puhjetessaa niiden kiille ei ole vielä vahva, vaan melko pehmeä. Tässä pehmeässä hampaistossa lapsi aistii herkästi happamien ruokien ja juomien aiheuttamaa vihlontaa. Myös kylmät juomat ja kuumat ruuat voivat herkistää hampaat vihlonnalle. Lapset aistivat myös herkästi pienenkin reiän aiheuttamat epämukavat tunteet vihlontana. Lasten hampaiden narskuttelu on myös melko yleistä ja se saattaa aiheuttaa jo itsessään vihlontaa.
Lasten hampaille on erityisen tärkeää, että niitä vahvistetaan fluorilla ja esimerkiksi kalsiumfosfaatti pitoisilla hoitoaineilla. Hellävarainen hoitaminen ja harjaaminen sekä hymystä huolehtiminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita helpottamaan lasten hampaiden ikäviä tuntemuksia.
Jos sinusta tuntuu, ettet löydä omaan suuhusi sopivaa tuotetta, joka vähentäisi vihlonnan aiheuttamaa ikävyyttä, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen info@hampaille.fi. Verkkokauppamme suuhygienisti Sara auttaa sinua mielellään sopivien tuotteiden valinnassa!
hammas hammaskoru curaprox lumo tepe lumoral tooth hammaslanka gum hamm