Kesä! Mikä ihana tilaisuus maistella jäätelöuutuuksia, virkistäytyä itse tehdyllä jääteellä ja nauttia höyryävästä kahvikupillisesta vilttiin kietoutuneena sateisen aamun valjetessa.

Vai eikö sittenkään? Vihlovilla hampailla viileät kesäherkut ja harmaita päiviä piristävät kuumat juomat jäävät vain unelmiksi.

Tästä artikkelista saat tietää, miksi hampaita vihloo, mitä vihlonnalle voi tehdä ja mitkä hampaiden hoitotuotteet vähentävät ja ehkäisevät vihlontaa. Laadukkailla hampaiden hoitotuotteilla hampaiden vihlonnan hoitaminen onnistuu myös kotona!

Onko hampaiden vihlonta normaalia?

Hampaissa tuntuva vihlominen on sinänsä normaalia, että se on hyvin yleinen vaiva. Tästä ikävästä ja kiusallisesta hankaluudesta on kuitenkin huomattava se, että yleensä se kertoo hampaistossasi olevasta vauriosta.

Jos esimerkiksi olet käynyt vastikään hampaiden valkaisussa tai valkaissut hampaitasi kotosalla, voit tuntea valkaisua seuraavina päivinä ohimenevää vihlontaa. Vihlonnan syy on kuitenkin hyvä selvittää suuhygienistin tekemässä suun terveystarkastuksessa, jos vihlonta jatkuu yli viikon valkaisun jälkeen.

Jos hampaitasi vihloo jatkuvasti, kannattaa sinun käydä suuhygienistin luona suun terveystarkastuksessa selvittämässä vihlonnan syy.
Voit selvittää vihlonnan syyn suuhygienistin tekemässä suun terveystarkastuksessa.

Miksi hampaita vihloo?

Hampaidesi ulointa pintaa kutsutaan hammaskiilteeksi. Kiille on yksi vahvimmista aineista, joita kehostasi löytyy.

Hammaskiilteesi alla majailee pehmeämpi, huokoinen hammasluu. Hammasluussa on pieniä nesteen täyttämiä kanavia. Kun hammasluu paljastuu, kanavat joutuvat alttiiksi muun muassa lämpötilanvaihteluille. Lämpötilan vaihdos saa nesteen heilahtamaan kanavassa – ja tästä syntyy vihlonnan tunne.

Tämän vuoksi myös voimakkaat, terävät henkäisyt tai talven pakkassäässä puhuminen voivat tuntua vihlaisuna hampaistossasi!

Hammaskiille voi kulua ja hammasluu paljastua useasta eri syystä. Yleensä hampaiden vihlonnan juurisyynä on jokin näistä:

  • Liian voimakas hampaiden harjaaminen on kuluttanut hammaskiillettäsi. Tätä kutsutaan harjausvaurioksi ja syntytapaa mekaaniseksi kulumiseksi. Mekaaninen kuluminen voi syntyä myös jatkuvasta kovan ruuan pureskelusta tai stressin aiheuttamasta hampaiden narskuttelusta. Narskuttelun aikaan saama vihlonta voi tuntua erityisesti alahampaissa.
  • Ruokavaliosi sisältää paljon happamia ruokia ja juomia, jotka ovat ohentaneet hammaskiillettäsi. Tällainen kemiallinen kuluminen eli eroosio voi syntyä myös terveellisinä pidetyistä ruuista, kuten sitrushedelmistä ja marjoista. Myös alkoholia sisältävät juomat voivat olla happamia ja aiheuttaa eroosion kautta hampaiden vihlontaa.
  • Ientulehdus tai hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti on saanut ienrajasi vetäytymään ja paljastamaan hampaasi juuret. Hampaiden juuria ei suojaa hammaskiille.
  • Olet käynyt vastikään hammashoitolassa tai hammaslääkärillä puhdistuttamassa hampaasi ja jättänyt hoitolan penkkiin esimerkiksi hammaskivikerroksen, joka on suojannut ienvetäymän paljastamaa hammasjuurtasi. Tämä ei tietenkään ole syy jättää puhdistushoitoa väliin! Suojaava kerros kannattaa muodostaa hammaskiven sijaan vihlontaa hoitavilla tuotteilla.

Mitä tehdä, kun hampaita vihloo?

Jos tiedät, mistä hammaskiilteesi vaurio on syntynyt, kannattaa sinun tietenkin pyrkiä vähentämään tuota tekijää elämässäsi. Pyri lisäämään lepohetkiä arkeesi, jotta stressisi laskisi ja narskuttelusi vähenisi. Päivitä hammaspesusi välineet, jotta saat raikkaan puhtauden aikaan vähemmällä jynssäämisellä. Ajoita happamien tuotteiden syöminen ateriarytmin mukaisesti, jotta suusi saa huilata, ja auta syödessä liuennutta hammaskiillettäsi remineralisoitumaan eli kovettumaan takaisin hampaidesi pinnalle nappaamalla ruuan jälkeen ksylitoli- ja erytritolipastilli. Pastillit ovat purkkaa parempia, sillä niitä ei tarvitse jauhaa ja suusi saa levätä paremmin.

Ikävä fakta on kuitenkin se, ettei kehosi osaa tuottaa uutta hammaskiillettä paikkaamaan vaurioita. Myöskään vetäytynyt ien ei palaudu enää alkuperäiseen korkeuteensa. Onneksi vihloville hampaille on nykyään monia erilaisia tuotteita, jotka suojaavat kulumien ja vetäymien paljastamia arkoja kohtia!

Auttaako särkylääke hampaiden vihlontaan?

Särkylääke voi antaa hetkellisen avun vihloviin hampaisiin. Vihlonnan syy on kuitenkin tärkeää selvittää, sillä se voi myös johtua karieksen aiheuttamasta reiästä tai voimakkaan narskuttelun halkaisemasta hampaasta. Varsinkin karieksen aiheuttama vihlonta voi tuntua myös hammasvälissä, koska hammasvälien puhdistus unohtuu monilta usein. Näin kariesbakteerit saavat reikiintymisen alkamaan juuri hammasvälissä.

Särkylääke ei poista vihlontaa, vaan ainoastaan lievittää tuntemusta hetkellisesti. Jatkuva särkylääkkeiden syöminen voi aiheuttaa omia terveyshaittojaan, minkä lisäksi hoitamaton vihlonnan syy voi johtaa pahoihin ongelmiin suussasi.

Näillä tuotteilla hoidat hampaiden vihlontaa kotona ja estät sitä pahenemasta

Hampaiden vihlontaa voi sekä hoitaa että ehkäistä. Hoitavat tuotteet perustuvat usein hammasluun tai paljastuneiden hampaiden juurten suojaamiseen.

Sekä hoitavista että vihlontaa ehkäisevistä tuotteista löytyy hammaskiillettäsi vahvistavia ainesosia. Vahvistaminen tapahtuu usein joko fluorin tai hammaskiilteen oman rakennusaineen, hydroksiapatiitin, avulla.

Löydät kaikki verkkokauppamme vihlontaa vähentävät tuotteet koottuna omalta sivultaan.

Hampaiden hoitoaineet remineralisoivat hammaskiillettä

Tiesitkö, että hampaillekin on olemassa hoitoaineita? Näitä ihanan herkullisia pastoja on ilahduttavan helppo käyttää: levität vain pienen norkareen hoitoainetta pestyille hampaillesi iltasella ja annat aineen tehdä taikojaan yöuniesi ajan.

Tooth Mousse on hampaiden hoitoaine, joka vahvistaa hampaiden kiillettä ja vähentää hampaiden vihlontaa.
Hampaiden hoitoaine on herkullisen makuista pastaa, jota on helppo käyttää.

GC:n hoitoaineet hampaille sisältävät maitoproteiinista johdettua Recaldentia eli kaseiinifosfopeptifi-amorfista kalsiumfosfaattia. Recaldent korjaa hampaidesi kiilteen vaurioita ja vahvistaa sitä esimerkiksi hapanta ruokavaliota vastaan.

GC:llä on kahta eri hoitoainetta Recaldentia sisältävää hoitoainetta: Tooth Mousse -hoitoaine ja MI Paste Plus -hoitoaine, joka vahvistaa hampaitasi Recaldentin lisäksi fluorilla. Jos vihlontasi on erittäin voimakasta, suosittelemmekin juuri tätä fluoripitoista Paste Plus -hoitoainetta.

Fluorihammastahnat vähentävät vihlontaa hammaskiillettä vahvistamalla

Fluorilla tiedetään olevan hammaskiillettä vahvistava vaikutus – siksi fluorihammastahnaa suositellaan erityisesti lapsille, joiden hammaskiille on vielä kehittymässä sekä vihlontaa kokeville henkilöille. Fluori ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä, joka voi olla yksi syy vihlonnalle.

Fluorin lisäksi hammastahnalla voi olla muitakin ominaisuuksia. Esimerkiksi Opalescencen Sensitivity Relief -hammastahna tai Whitewashin Nano-hammastahna sisältävät myös hampaidesi pintalikaa vähentäviä ja värjäymiä poistavia ainesosia. Vihlonnan estämisen lisäksi nämä tahnat siis myös vaalentavat hymyäsi!

Jos hampaitasi vihloo, ethän missään nimessä käytä mekaanisesti valkaisevia tuotteita! Mekaaninen valkaisu tarkoittaa hankaukseen perustuvaa lian ja tummentumien irroittamista hampaidesi pinnoilta. Esimerkkejä huonosta, tai jopa haitallisesta, mekaanisesta valkaisusta voisivat olla esimerkiksi ruokasoodalla hankaaminen (varsinkin sitruunalla voimistettuna!) tai hiilihammastahnat. Mekaaninen valkaiseminen kuluttaa hammaskiillettäsi entisestään, mikä tietenkin lisää vihlontaa. Ja kaiken lisäksi karheaan, kuluneeseen kiilteeseen syntyy uusia värjäymiä helpommin. Suosi siis kemiallisesti valkaisevia hammastahnoja!

Jos kaipaat "perinteisempää" hammastahnaa, joka keskittyy hampaidesi suojaamiseen plakilta ja vihlonnalta, suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Sensodynen Original- tai Pro-Emalj Daily Protection -hammastahnoja.

Sensodyne Original on hyvä vaahtoamaton fluorihammastahna, joka vähentää hampaiden vihlontaa.
Vihloville hampaille kannattaa käyttää fluoria sisältävää hammastahnaa, esimerkiksi Sensodyne Originalia.

Valikoimastamme löytyy myös GUM SensiVital+ -hammastahna, joka sisältää fluorin lisäksi rauhoittavaa kaliumnitraattia. SensiVital+ sopii myös herkille suille, sillä se ei sisällä vaahtoaine natriumlauryylisulfaattia.

Uudet sähköhammasharjan harjaspäät pesevät vähemmällä voimalla

Harjausvauriot syntyvät liiallisen voiman käytöstä ja niin sanotusta jynssäämisestä. Siksi on tärkeää, että hammasharjasi harjakset ovat ryhdikkäitä!

Jos sinusta tuntuu, ettet saa hampaitasi puhtaaksi sähköhammasharjallakaan ilman hampaat irvessä tehtyä kuuraamista, on sinun aika vaihtaa sähköhammasharjasi pää. Harjaspää on hyvä uusia noin kahden kuukauden välein, jotta harjaksissa kestää tarpeellinen ryhti ja pesutehokkuus.

Puhtaaksi peseminen pienemmällä voimalla helpottuu, kun teet lian näkyväksi. Nappaa siis suuhusi plakkiväritabletti, joka värjää lian punaiseksi ja tekee sen hellästä poistamisesta jopa leikkisän hauskaa!

Purentakiskot estävät narskuttelun aiheuttamat hammasvauriot

Hektinen elämä ja liian vähäinen lepo aiheuttavat stressiä, joka voi näkyä varsinkin yöllisenä hampaiden yhteenpuremisena ja narskutteluna. Nämä molemmat kuluttavat hampaitasi mekaanisesti, sillä puruvoimasi voi olla yllättävänkin vahva!

Laadukkaat purentakiskot siirtävät purentasi voiman itseensä ja vähentävät näin hampaillesi koituvia vaurioita. Asiakkaidemme suosikki on Sova Aero -purentakisko, joka on rakenteensa ansiosta ohut, mutta tehokas puolustaja narskuttelua vastaan. Jos narskuttelusi on erittäin voimakasta, valikoimastamme löytyy myös paksumpi Sova Max -purentakisko.

Molemmat Sova-kiskot on helppo muotoilla lämpimän veden avulla juuri omaan suuhusi sopivaksi. Eikä haittaa, jos muotoilu ei onnistuisi heti ensimmäisellä kerralla! Sova-kiskot kestävät nimittäin useampia uudelleenmuotoilukertoja.

Itsemuotoiltavat purentakiskot sopivat väliaikaiseen käyttöön esimerkiksi stressipiikkien iskiessä. Jos narskuttelet jatkuvasti, kannattaa sinun jutella niin sanotun kestokiskon tarpeesta suunterveydehoidon ammattilaisen kanssa.

Tarvitsetko apua sopivan vihlontaa vähentävän tuotteen valinnassa?

Jos sinusta tuntuu, ettet löydä omaan suuhusi sopivaa tuotetta, joka vähentäisi vihlonnan aiheuttamaa ikävyyttä, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen info@hampaille.fi. Verkkokauppamme suuhygienisti Sara auttaa sinua mielellään sopivien tuotteiden valinnassa!

Back to Top

Suosituimmat haut

tepepurentakiskotooth moussemaskihammaslankaoralbuffsuperflosshammaskivicuraprox