Pahanhajuisen hengityksen syyt majailevat yleensä hampaidesi pinnoilla, niiden välissä ja suusi limakalvoilla. Useimmiten pahanhajuisen hengityksen saavat nimittäin aikaan suun pahat bakteerit ja niiden aiheuttama ientulehdus. Esimerkiksi tupakointi edistää ikenien huonovointisuutta, mikä osaltaan liittyy tupakoinnin aiheuttamaan pahanhajuiseen hengitykseen.

Helpoin tapa pitää hengitys raikkaana on panostaa hampaiden puhtauteen ja ikenien terveyteen kotona:

  • Puhdista hammasvälisi päivittäin sinulle sopivalla välineellä. Hammasväliharjat poistavat eniten bakteereita, hammaslangat puolestaan puhdistavat myös hampaiden yhteen koskevan kohdan. Voit vuorotella eri välineiden käyttöä eri iltoina, jotta hammasväliesi kaikki pinnat tulevat puhtaiksi.
  • Varmista, että sähköhammasharjassasi riittää pesutehot ja harjaspääsi on sen verran uusi, että sen harjaksissa riittää terhakkuutta kunnolliseen pesutulokseen. Harjaspää tulisikin vaihtaa 2–3 kuukauden välein juuri tämän ryhdikkyyden säilyttämiseksi.
  • Kuljeta harjaasi puolittain ienrajasi päällä, sillä se kerää kaikista eniten likaa eli bakteerimassaa. Varmista pesutuloksesi plakkiväritableteilla ja suupeilillä. Kiinnitäthän huomiota siihen, että peset niin pitkään, että saat hampaasi puhtaiksi sen sijaan, että noudattaisit orjallisesti sähköhammasharjasi ajastinta tai kahden minuutin harjausaikaa. Aikuinen suu on sen verran iso, että sen kunnolliseen pesuu menee vähintään kolme minuuttia.
  • Puhdista myös suusi muut limakalvot: kaavi bakteerit kieleltäsi ja harjaa pehmeällä harjalla ilman tahnaa poskiesi ja huuliesi sisäpinnat sekä kitalakesi. Huuhtaise kielenpuhdistaja jokaisen vedon jälkeen juoksevalla vedellä, ja huuhdo myös suuharjaasi välillä. Tarkemmat ohjeet kielen puhdistamiseen ja yökkäysrefleksin välttelyyn löydät alempaa tästä artikkelista valkoista kieltä koskevan väliotsikon alta.Tiskokonepesun kestävä TePe-kielenpuhdistaja
    Kieli on helppo kaapia puhtaaksi tiskikonepesun kestävällä kielenpuhdistajalla.


Liike on siis paras lääke hengityksen raikastamiseen. Mekaaninen puhdistus vie mennessään hengityksen pahaa hajua aiheuttavia bakteereja ja hoitaa samalla haisun syytä toisin kuin suuvedet ja muut purskutteet, jotka vain peittävät oiretta. Tehokkaimman häädön annat bakteereille, kun varaat ajan säännöllisesti suuhygienistin tekemään hampaiden puhdistukseen.

Joskus pahanhajuinen hengitys tuntuu nousevan vatsasta asti. Kysy tällöin itseltäsi “Milloin olen viimeksi syönyt?” Nälkäisenä vatsasta nousee rikkihappoja, jotka voivat aiheuttaa pahaa hajua hengityksessä. Säännöllinen ruokarytmi on siis hyväksi paitsi hengityksesi raikkaudelle, hampaidesi hammaskiilteelle ja tietenkin jaksamisellesi ja terveydellesi ylipäätään.

On myös mahdollista, että olet napsinut suuhusi ruoka-ainetta, joka aiheuttaa ikävää aromia hengityksessäsi. Tällainen on esimerkiksi valkosipuli, jonka aikaansaannokset saat neutraloitua tuoretta persiljaa pureskelemalla!

Jos hengityksesi on edelleen pahanhajuinen suuhygienistikäynnin, kunnollisen kotona tehdyn puhdistusrutiinin ja säännöllisen syömisen ja veden juomisen jälkeen, sinun kannattaa käydä lääkärissä. Joskus pahanhajuinen hengitys johtuu nielun tulehduksista tai poskionteloiden ongelmista, joihin tarvitset lääkärin hoitoa.

Ketoosi ja pahanhajuinen hengitys

Jotkut ketogeenista ruokavaliota noudattavat ovat huomanneet, että ketoosissa hengitys voi alkaa haiskahtaa pahalta. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että elimistö on hieman kuivahtanut eikä suussa ole tarpeeksi sylkeä huuhtomaan bakteereja pois hampaiden pinnoilta ja limakalvoilta. Siksi onkin tärkeää, että myös ketogeenistä ruokavaliota noudattava juo tarpeeksi vettä.

Jos suu tuntuu kuivalta, kalorittomien erytritolipastillien imeskely voi helpottaa tuntemusta ja myös vähentää pahanhajuista hengitystä. Erytritolipastillien hiilihydraatit kulkevat elimistön läpi muuntumattomina, joten pastillit ovat tosiaan käytännössä kalorittomia. Ne ovat myös vatsaystävällisiä, sillä erytritolipastillit eivät aiheuta laksatiivisia vaikutuksia ksylitolipastillien tapaan.

Myös hammaskivetön suu tarvitsee ammattilaisen tekemää puhdistusta

Joskus ketogeenista ruokavaliota noudattavat ovat huomanneet myös, että hammaskiven muodostuminen on vähentynyt uuden ruokavalion myötä. Mahtava juttu! Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että suun bakteerit käyttävät polttoaineenaan pääasiassa hiilihydraatteja ja sokereita, joita ketogeenisessä ruokavaliossa on vähemmän. Hammaskiven vähäisyys tai olemattomuus ei kuitenkaan ole syy jättää hampaiden puhdistuskäyntejä ammattilaisen luona pois kalenterista. Ensinnäkin hammaskiveä voi muodosta ikenen alla oleville hampaiden pinnoille, eli niin kutsuttuihin ientaskuihin. Näitä alueita et näe omasta suustasi, sillä ne tosiaan ovat ikenen alla ja sinne voi kasaantua hammaskiveä yllättävänkin runsaita määriä.

Toisenakin, tärkein syy käydä hampaiden puhdistuksessa suunhoidon ammattilaisella on bakteerikuorman vähentäminen suusta. Bakteereja kerääntyy suuhusi riippumatta siitä, millaista ruokavaliota noudatat. Jos viimeisimmästä puhdistuskäynnistäsi on aikaa ja hengityksessäsi on ikävä aromi, on todennäköistä, että bakteerimassat ovat saaneet ikenesi tulehtumaan. Ientulehdus tuo muassaan pahanhajuista hengitystä, suusi tahmeutta, pahaa makua ja ennen kaikkea terveysriskin: ientulehdus ja sen karumpi muoto, kiinnityskudossairaus, näyttää nostavan riskiäsi sairastua yli 50 yleissairauteen.

Pahanhajuinen hengitys voi kertoa myös hampaassasi olevasta reiästä

Myös karies voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, kun reikiintynyt kohta alkaa “mädäntyä”. Kariesta kutsuttiinkin ennen vanhaan kuvaavasti hammasmädäksi.

Myös hampaiden reikiintymisen syynä on bakteeri, ja myös nämä bakteerit saavat lähtöpassit suustasi, kun varaat ajan suuhygienistille hampaiden puhdistukseen. Joskus oireilevat viisaudenhampaat voivat olla pahanhajuisen hengityksen takana. Suuhygienisti näkee tietenkin nämäkin alueet suustasi, kun menet hänen luokseen puhdistushoitoon.

Suosittelemme, että otat hampaiden puhdistukseesi lisäpalveluksi jauhepuhdistuksen (voi olla hinnastossa myös soodapuhdistuksen nimellä), jos suuhygienistisi sellaista tarjoaa. Jauhepuhdistus on tehokkain keino saada pois bakteerit hampaistostasi hammasvälejä ja ienrajaa myöten, minkä lisäksi se mukavasti kirkastaa hymysi poistamalla tummentumat ja värjäymät, joita muun muassa kahvi aiheuttaa. Näin hymyysi tulee terve hehku eivätkä värjäymien karheat pinnat edistä bakteerien kiinnittymistä hampaisiisi!

Liittyvätkö valkoinen kieli ja pahanhajuinen hengitys yhteen?

Valkoinen kerros eli kate kielen päällä on bakteerimassaa. Koska bakteerit aiheuttavat pahanhajuista hengitystä, voi syynä hyvinkin olla tämä kielesi päälle kerääntynyt likakerros. Joskus kieli on valkoinen katteesta sairastamisen jälkeen, kun kuolleet taudinaiheuttajat kerääntyvät yhteen, mutta joillakin kieli on sellainen, että se kerää valkoista katetta omistajansa ollessa terveenäkin.

Kielen pinnalla voi myös olla bakteereja, vaikka ne eivät erityisesti näkyisi – varsinkin, jos kielesi on uurteinen ja siinä on “uomia”, joihin bakteerit helposti kerääntyvät. Joka tapauksessa kieli kannattaisi puhdistaa vähintään kerran viikossa, mieluummin jopa useammin.

Bakteerit lähtevät kielen pinnalta tehokkaimmin, kun puhdistat sen mekaanisesti eli liikkeellä. Suuvesien purskuttelu, tablettien imeskely tai erilaiset raikastussuihkeet voivat auttaa hieman, mutta ne enemmänkin peittävät oiretta kuin poistavat sitä.

Tartu siis pikkulusikkaan, kielenpuhdistajaan tai kielesi puhdistamiseen varaamaasi pehmeään hammasharjaan, vedä sitä sitä hellästi kieltäsi pitkin takaa eteenpäin ja huuhtaise jokaisen kaapaisun jälkeen. Etenkin taain, lähimpänä nielua oleva kolmannes kielestäsi hautautuu helposti bakteerien alle. Hammastahnaa kielen puhdistamisessa ei tarvitse käyttää.

Curaprox 5460 Ultra Soft -hammasharja on kielen puhdistamiseen sopiva pehmeä hammasharja.
Kielen puhdistamiseen kannattaa varata oma, pehmeä hammasharja, jotteivat bakteerit kulkeudu hampaistoon.

Joillekin kielen kaapiminen aiheuttaa herkästi yökkäysrefleksin. Jos sinä olet yksi heistä, kokeile näitä keinoja:

  • Kaavi kieli illalla, sillä aamuisin yökkäysrefleksi on herkempi.
  • Aloita aivan läheltä kielen kärkeä ja etene kerta kerralta taaemmaksi, kun totut kielesi puhdistamiseen.
  • Tartu kielen päähän talouspaperilla (vessapaperi jää kieleen kiinni), ja vedä kieltä hellästi ulos. Myös uloshengittäminen kaapaisun aikana voi helpottaa.

Pahanhajuinen hengitys kasvomaskin kanssa

Hengittäminen kasvomaskin kanssa on raskaampaa, mikä voi saada suusi kuivumaan. Kasvomaskin aiheuttamaa pahanhajuista hengitystä voi helpottaa sillä, että juo pitkin päivää tarpeeksi vettä. Voit myös napata erytritolipastillin imeskeltäväksi tai suihkauttaa suuhusi suutasi kosteuttavaa suihketta ennen kasvomaskin pukemista.

Jos joudut käyttämään kasvomaskia jatkuvasti esimerkiksi hoitoalalla työskennellessäsi, suosittelemme sinulle “järeämpiä” otteita eli suutasi kosteuttavaa hammastahnaa ja sylkesi määrää lisääviä tuotteita, kuten ihanan hedelmäisen makuista GC Dry Mouth -geeliä, jota voit sipaista suusi limakalvoille puhtaalla sormella esimerkiksi tauoilla. Helppo tapa raikastaa suuta niin sanotusti lennossa on SB12 Spray -suusuihke, joka paitsi kosteuttaa myös vähentää ikävää aromia aiheuttavien rikkikaasujen muodostumista suussasi.

GC Dry Mouth vähentää kuivan suun aiheuttamaa pahanhajuista hengitystä.
Herkullisen makuinen GC Dry Mouth -geeli kostetuttaa suuta ja vähentää pahanhajuista hengitystä.

Voiko pahanhajuinen hengitys tarttua?

Pahanhajuinen hengitys johtuu siis bakteereista ja niiden sairastuttamista ikenistä. Kun ientulehdusta ei hoideta, se voi edetä kiinnityskudossairaus parodontiitiksi. Yksi parodontiitin oireista on äitelä haju, jonka valtaa esimerkiksi hissin siinä määrin, että kanssamatkustajilla voi olla tukalat oltavat.

Ientulehdus voi muuttua parodontiitiksi salakavalan hiljaa ilman mitään oireita. Siksi on tärkeää, että käyt säännöllisesti suuhygienistin luona puhdistuttamassa suusi bakteerit pois ja kysymässä, mitä ikenillesi ja ientaskuillesi kuuluu. Ientulehdus on vielä mahdollista hoitaa niin, että tulet 100 % terveeksi, mutta parodontiitin kanssa tilanne on toinen. Parodontiitin eteneminen voidaan pysäyttää, kun puhdistat suusi hyvin kotona ja vierailet uuden bestiksesi, suuhygienistin luona. Sen aiheuttamaa kudoskatoa ei kuitenkaan saada korvattua ja lipsahdus hoitorutiineissa voi saada parodontiitin jatkamaan pahenemistaan.

Kaikille omat tahnatuubit

On mahdollista, että parodontiitin bakteerit siirtyvät suusta toiseen esimerkiksi romanttisten partnereiden välillä pussailun tuokseessa tai vanhemmalta lapselle esimerkiksi samalla aterimella syödessä. Siksi oman suusi lisäksi sinun kannattaa miettiä sitä, millaisia suita lähiympäristössäsi on – ja kuinka pidät niistä huolta omaa suutasi hoitamalla.

Tämän vuoksi kaikilla perheenjäsenillä kannattaisi olla hammastahnatuubinsa ja hammasmukinsa, joissa harjansa säilyttää. Hampaiden puhdistusvälineet ja putsausaineiden putkilot keräävät itseensä yllättävänkin suuren määrän bakteereita, jotka voivat siirtyä perheenjäsenen suusta toiseen, jos välineet ja aineet päätyvät kosketuksiin keskenään.

Raikkaampaa hengitystä antavia hammastahnoja valikoimassamme ovat esimerkiksi bakteereja vähentävä Parodontax-hammastahna ja aromien alkulähdettä, eli rikkikaasuja, vähentävä SB12 Strong -hammastahna.

Jos tarvitset apua sinun tai perheenjäsentesi suille sopivien puhdistusaineiden ja -välineiden valintaan, verkkokauppamme suuhygienisti Sara auttaa sinua mielellään! Saat hänet kiinni sähköpostitse osoitteesta info@hampaille.fi.

Back to Top

Suosituimmat haut

gumhammashammaskorutepecuraproxhammastahnahammaslankapurentakiskotoothsova