Hampaiden hoito, miksi se onkaan niin haastavaa?

Suurimpia haasteita hampaiden hoidossa ovat keskittymättä ja ajattelematta tekeminen, sekä se, että hampaiden hoidosta tulee liiankin rutiininomainen juttu. Hampaiden kunnolla peseminen on oikeasti melko vaikeaa ja vaatii enemmän keskittymistä kuin saatat helposti kuvitella. Tutkimusten mukaan moni kertookin pesevänsä hampaat kahdesti päivässä, mutta laadussa olisi usein parantamisen varaa. Kokeile esittää itsellesi kysymys “Mistä oikeasti tiedänkään, että hampaani ovat puhtaat?”, voit saada itsesi pysähtymään asian äärelle.

Jotta voisit onnistua parhaalla mahdollisella tavalla, laadimme yleisimmistä kompastuskohdista listan ja avaamme asiaa uhkien ja mahdollisuuksien kautta.

Hampaiden hoitaminen on osittain välineurheilulaji, joka vaatii harjoittelua.

Näillä konsteilla pääset jo hyvään vauhtiin

1) Hammaspesuja ja "hammaspesuja" 

Uhka: Et saa kaikkia hampaiden pintoja riittävän puhtaiksi ja yrität korvata aineilla oikomiasi mutkia liittyen hampaiden pesuun.

  Mahdollisuus: Sellaista ihmeainetta ei olekaan, joka korvaisi mekaanisen liikkeen. Aina tarvitaan harjaa ja suosittelemmekin sinua valitsemaan sähköhammasharjan. Auton pesukaan ei onnistu vain heittämällä suuvedet sen päälle.

  2) Oikotie onneen

  Uhka: Pelkästään sähköhammasharjan hankkiminen ei vielä kuitenkaan riitä, vaan sen käyttö vaatii opettelua – hampaiden hyvin hoitaminen vie aikaa! Upouudet lenkkaritkaan eivät juokse puolestasi, ne tekevät siitä vain mukavampaa ja parantavat tulostasi.

  Mahdollisuus: Onnistut ihan varmasti kun teet harjaamisesta meditaatioharjoituksen ja keskityt siihen mitä teet.

  3) Harjaaminen ei ole hauistreeni

  Uhka: Suurin osa harjaajista puristaa hammasharjansa tiukasti nyrkin sisään, jolloin tekeminen on liian voimallista. Puristaessasi harjaa liian lujaa katoaa harjaamisesta hienomotorinen tarkkuus ja hampaat jäävät itseasiassa likaisiksi. Lisäksi saatat saada vahinkoa aikaiseksi sekä hampaisiin että ikeniisi.

  Mahdollisuus: Käytätpä sitten sähköhammas- tai manuaaliharjaa, pidä ote rennosti sormenpäillä. Näin pystyt tarkempaan työskentelyyn ja et satuta suutasi.

  Kuvassa yksi yleisin källi eli hauistreeniote sähköharjasta. Hellästi hyvä tulee!

  4) Sieltä, täältä ja tuolta

  Uhka: Sieltä ja tuolta sutiminen ilman mitään logiikkaa ei vie sinua mihinkään. Voit toki laskea “pesseesi” hampaat, mutta muista, huijaat silloin vain itseäsi! Monen harja kulkee omia polkujaan eikä siellä tärkeässä ienrajassa missä lika lymyilee.

  Mahdollisuus: Millä sitten pesetkin, tee se järjestyksessä. Suositeltava alue aloittaa pesu on vaikein alue. Kokemuksiemme perusteella se on useimmiten kielen puoleinen sisäkaari alaleuassa. Jatka siitä alaleuan ulkokaarelle ja pese viimeiseksi helpoin alue, eli purupinta. Kerralla kannattaa pestä aina koko kaari takahampaasta takahampaaseen. Muista huolehtia myös, että harjaat rohkeasti (mutta ilman voimaa) erityisesti ienrajan, hieman ikenen päältä. Älä missään nimessä välttele ienrajan aluetta!

  5) Pelkkä pesu ja valmis - ei sittenkään

  Uhka: Hampaiden pintojen ja ienrajojen lisäksi liikettä kaipaavat myös hammasvälit. Juuri siellä syntyy suurin osa rei'istä ja ienongelmista! Jos jätät tämän homman tekemättä, se tarkoittaa 40% pesemätöntä aluetta hampaiston pinta-alasta. Vakuuta meidät siitä, että hampaasi tulevat puhtaiksi vain harjaamalla. ;)

  Mahdollisuus: Halutessasi 100% puhtaat hampaat muistat jumppailla myös hammasvälejäsi ahkerasti! Aaah mikä todellinen puhtauden tunne siitä suuhusi syntyykään!

  6) En mä lankaa, sillä mun ikenet alkaa vuotaa verta

  Uhka: Hampaiden lankaaminen voi toisinaan aiheuttaa kipua ja verenvuotoa, mutta se on aina viesti ikeniltäsi, silloin et lankaa tarpeeksi! Ahkeran harjoittelun tuloksena verenvuoto vähenee. Älä siis pidä liikaa väliä välienpuhdistuksessa. Verenvuodon säikähtäminen ja lankaamisen lopettaminen on yleisin ja suurin virhe, mitä voit tässä tilanteessa tehdä.

  Mahdollisuus: Riittävä liike, oikeat välineet ja lankaamisen opettelu auttavat parhaiten ja palkitsevat sinut. Ikenet tarvitsevat treeniä, ja lankaaminen on sopivaa jumppaa niille. Erotathan kuitenkin lankaamiseen tottumattoman ikenen ikävän tuntemuksen liiallisen voimankäytön aiheuttamasta kivusta. Mikäli lankaaminen ja huolellinen harjaaminen eivät paranna tilannettasi noin viikon aikana, hae silloin apua suuhygienistiltä.

  7) Motivoisiko nuuhkaisutesti sinua

  Uhka: Puhdistamattomat hammasvälit ovat todellinen suusi jäteosasto, yöks. Mikäli et usko meitä, voit lankaamisen jälkeen kokeilla nuuhkaista lankaa. Iuh. Langan haju saattaa motivoida sinua putsaamaan paremmin.

  Mahdollisuus: Opittuasi erottamaan myös hammasvälien lian aiheuttaman paineen tunteen, saatat jäädä koukkuun lankaamiseen. Tämän ikävän tunteen ohjaamana motivoidut lankaamaan hampaitasi päästäksesi eroon tunteesta ja pitääksesi suusi freesinä.

  8) Väliharja ei ole mikään eläkelaisten juttu

  Uhka: Hyvä, jos olet ottanut lankaamisen jo rutiiniksi, tiesitkö, se ei ole kuitenkaan tehokkain väline hammasväleihisi. Mikäli rakastat lankailua, hanki sille ystäväksi väliharja ja vaikkapa vuorottele lankailu- ja väliharjailupäiviä.

  Mahdollisuus: Suosittelemme sinua tutustumaan pieneen söpöön hammasväliharjaan, sillä se saa tutkitusti parhaiten likaa (bakteereita) pois hampaidesi välistä ja tuntuu hyvältä hammasväleissäsi. Mukavan tunteen lisäksi hammasväleistä irtoava lika saattaa herättää sinut unesta. Taaskaan älä säikähdä alkuun mahdollista verenvuotoa, vaan tsemppaa itseäsi jatkamaan työtäsi, sillä se kannattaa! Väliharjaa voivat käyttää kaikki, joiden hammasväleihin ne mahtuvat. Saatat yllättyä, että ne sopivat myös sinun hammasväleihin, vaikka lankailu olisikin hankalaa.

  Pienet ja söpöt hammasväliharjat muistuttavat minikokoisia pulloharjoja. Näkeehän näistä, että hammasvälien puhdistamisessa tällä pelillä on enemmän potkua.

  9) Varmasti puhdas suu

  Uhka: Likaisten hampaidesi uhka on pitkälti näkymätön, joten se ei myöskään tunnu sinusta vaaralliselle. Todellisuudessa tuo näkymätön biofilmiksi kutsuttu massa uhkaa lopulta kuitenkin koko terveyttäsi.

  Mahdollisuus: Plakkiväri on ainoa keino nähdä hampaidesi lika, se onkin mielestämme aivan liian unohdettu asia suhteessa siihen, kuinka paljon se ohjaa tekemistäsi paremmaksi. Koko perheelle siis punaiset pillerit suuhun ja putsaustalkoot pystyyn!

  10) Ethän unohda kieltäsi

  Uhka: Kieli palvelee sinua monessa asiassa ilman, että edes ajattelet asiaa tarkemmin. Kuitenkin monikaan ei tule ajatelleeksi sen puhdistamisen tärkeyttä. Kielen katteisella ja uurteisella pinnalla voi lymyillä enemmän bakteereita kuin hampaissasi, lisäksi likainen kieli voi olla syynä pahanhajuiseen hengitykseen.

  Mahdollisuus: Tee siis kielellesi vastapalvelus ja pidä siitä huolta! Tämäkään asia ei tapahdu itsestään, vaan vaatii totuttelua ja opettelua. Kielen voit kaapia puhtaaksi siihen tarkoitetulla puhdistimella, vain kielellesi omistetulla harjalla tai puhtaalla pikkulusikalla. Välttääksesi voimakasta yökkäysrefleksiä puhdistus kannattaa aloittaa varovasti kielen etuosasta ja edetä takaosaan vasta myöhemmillä kerroilla. Huuhtele putsari jokaisen kaapaisun jälkeen juoksevan veden alla. 

  Nopeasti parempaan lopputulokseen 

  Alkuun kehottaisimme sinua siis tarkastelemaan asennettasi suuhusi ja hampaisiisi, sekä keskittymään siihen mitä teet, hankkimaan plakkiväriä sekä panostamaan hammasväleihisi täysillä. Sen jälkeen oletkin jo todella pitkällä! Hienoa!

  Mitä väliä sillä edes on, saatko hampaasi aidosti puhtaiksi?

  Tähtien sota biofilmiä vastaan

  Hampaiden puhdistus on taistelua bakteereita vastaan, sitä paremmin sinulla sujuu, mitä paremmin onnistut hävittämään bakteereita hampaidesi ja kielesikin pinnalta. Hampaiden pinnalle kertyvä plakiksi ja biofilmiksi kutsuttu bakteerimassa voidaan leikkisästi ajatella bakteerien kakkana, tai automaailmassa kurana – ihan miten se hahmottuukaan sinulle parhaiten. 

  Lika alkaa aiheuttaa ongelmia saadessaan mahdollisuuden pysytellä hampaidesi pinnalla liian pitkään. Joko se alkaa kovettua hammaskiveksi, aiheuttaa reikiä hampaisiisi tai saa ikenesi itkemään, nimittäin verta. Tämäkin ajatellaan usein huolettomasti normaalina asiana, kuitenkin jos suusi sijaan silmäsi vuotaisi verta, olisit luultavasti hieman enemmän huolissasi. Vai mitä?

  Luulot ja uskomukset

  Suomalaisilla ongelmana ei ole ainoastaan tiedon puute, vaikka monet luulevatkin suunsa voinnista vääriä, usein turhan positiivisia asioita. Hammashoitoon liittyviä uskomuksia tässä maassa riittää ja ne istuvat nimittäin erittäin tiukassa. Liian vähäinen motivaatio johtuu usein arvostuksen puutteesta ja väärästä asenteesta. Pelkkä tieto ei näin ollen riitä johtamaan toimintaasi, tarvitaankin oikea asenne, arvostus ja tahto sen kaveriksi. Vielä silloinkin saatat valitettavasti tehdä vain osittaisen työn, jolloin epäonnistut yrityksestä huolimatta.

  Intoa tekemiseen puhtaasta suusta

  Raikas suu ja puhtaat hampaat voivat olla yksi parhaista tunteista!

  Motivoiduttuasi säännölliseen hampaiden puhdistamiseen, varmistu laadusta. Tietääksesi miten puhtaalta suusi voi tuntua, sinulla tulee olla kokemus täydellisen puhtaasta suusta. Hampaidesi kokonaisvaltaiseen hyvään hoitoon ja onnistuaksesi kotosalla tarvitset säännöllistä tukea myös suuhygienistiltä. Yhdessä ammattilaisen kanssa syntyy paras lopputulos. Sinä pystyt kyllä olemaan suusi paras ystävä!

  Back to Top

  Suosituimmat haut

  gumhammaskoruhammascuraproxtepehammastikkuhammastahnapurentakiskohammaslankasova