Riittävätkö pelkkä tieto ja taito hammasvälien puhdistuksessa onnistumiseen?

Useinkaan vain tieto siitä, että esimerkiksi hammasvälit tulee puhdistaa, jotta ikenesi pysyisivät terveenä ja hammasvälisi eivät reikiintyisi, ei yksin riitä onnistumiseen tavoitteessasi. Valitettavasti sekään, että tiedon lisäksi taitaisit itse tempun, ei vie lankaa suuhusi. Tiedätkö siis mikä onkaan tekojesi suurin alulle laittava voima?

Olipa sitten kyseessä porkkanoiden lisääminen aamupalaasi tai säännöllinen portaiden kiipeämisen valitseminen hissin sijaan, ovat ne molemmat asioita, jotka vaativat sekä ulkoisen että sisäisen motivaation ja rutiinin muodostumisen pysyäkseen jatkuvasti mukana arjessasi. Mutta puhutaan nyt tässä tekstissä kuitenkin enemmän hammasvälien hoitamisesta kuin niistä porkkanoista, punteista ja portaista.

Hyvät tavat alkavat päätöksestä ja itsensä johtamisesta.

Varmasti ei ole epäilystäkään siitä, ettetkö olisi kuullut sata kertaa miksi ja miten hammasvälisi tulisi puhdistaa, mutta oletko tullut ajatelleeksi, mikä saa sinut joko hoitamaan tai jättämään hoitamatta esimerkiksi ne ärsyttävät hammasvälit.

Mistä aloittaa hammasväleistä välittäminen?

Kaiken alulle laittava voima on niinkin tavallinen asia, kuin puhdas päätös aloittaa, ja se, että johdat itseäsi kerta kaikkiaan ottamaan ensimmäisen askeleen, kuten esimerkiksi tarttumaan hammasväliharjaan ja vieläpä viemään sen suuhusi. Herää huomaamaan tämä tilanne, sillä se on motivaation syntymisen lähde, jossa on syytä olla itsestään ylpeä. Vertaa vaikka tilannetta, jossa pelkästään lenkkareiden jalkaan vetäminen on jo saavutus. Kun alkuun jaksat johtaa itseäsi, se alkaa tuoda lisää hyviä tunteita ja tuloksia, joiden avulla sytytät niin sanotun sisäisen motivaation. 

Hammasvälien osalta hyviä tunteita voisivat olla

 • uudenlainen tilantunne hampaistossa
 • raikkauden tunne
 • verenvuodon väheneminen hammasvälejä puhdistaessa
 • opit aistimaan likaiset hammasvälit ja siten haluat eroon paineen tunteesta
 • kehityksen tunne, kun opit uusia taitoja.

Näin positiivinen kierre, eli aloittaminen ja siitä iloitseminen, onnistuminen ja sen synnyttämä hyvä muutos, on ylläpitävä voima ja henkilökohtainen motivaattorisi. Lisäksi motivaatiosi taustalla ovat myös arvot itseäsi ja muita kohtaan. Hoitamalla omia hammasvälejäsi pidät huolta myös muiden hyvinvoinnista.

Kauanko hammasvälien kanssa pitää jaksaa ponnistella, jotta niiden puhdistaminen tulee osaksi arkea ja jopa muuttuu mukavaksi?

Aina, kun onnistut ja tulet tietoiseksi siitä hyvästä fiiliksestä ja tekosi merkityksestä koko terveydellesi, nostat samalla sisäiseen muutokseen johtavaa motivaatiotasi. Tämän teon ja tunteen avulla sinulla on mahdollisuus muuttaa satunnaisetkin hammasvälien puhdistukset päivittäiseksi rutiiniksi.

Sanotaan, että uuden rutiinin vakiintuminen kestää noin kuutisenkymmentä päivää. Rutiinin vakiinnuttaminen vaatii sinulta sitä, että jaksat jatkaa itsesi johtamista, ja napakkuutta siihen, että oikeasti tartut päivittäin hammasvälien puhdistajaasi ja vieläpä viet sen sinnikkäästi suuhusi saakka.

Treeni kuin treeni, motivaatio syntyy samasta lähteestä.

Mitä saat palkinnoksi, kun hammasvälien puhdistaminen muuttuu rutiiniksi?

Sen lisäksi, että suunhoitorutiinit saavat suusi voimaan hyvin ja ehkäiset siellä esiintyviä ongelmia etupeltoon, teet ennen kaikkea ison hyvinvointiisi kokonaisvaltaisesti vaikuttavan teon. Tässä sinulle uusi uskomus: suustasi ja hammasväleistäsi huolehtiminen on helpoin yksittäinen teko terveytesi eteen!

Tiesitkö, luopumalla ehdottomuudesta voit onnistua paremmin. Käytä mielikuvitustasi siihen, miten  hammasvälien puhdistamisesta tulisi sinulle mahdollisimman kiva juttu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voit lankailla hampaitasi vaikkapa sohvalla maatessasi lempisarjasi äärellä. Mieti hetki, mikä voisi motivoida sinua uteliaisuuteen hammasvälejäsi kohtaan ja saada sinut toimimaan paremmin? Voisiko se olla jotakin seuraavaa:

 • Se, että suusi tuntuu hyvälle.
 • Se, että suusi ei haise pahalle.
 • Se, että suurin osa suun pulmista alkaa juuri hammasväleistä.
 • Se, että tiedät tekeväsi pienellä liikkeellä koko kehollesi ison hyvän teon.
 • Se, että et tartuta niin herkästi ikäviä pöpöjä lastesi suuhun.
 • Se, että voit olla itsevarmempi hymyillessäsi muille.
 • Se, että hampaat eivät sairastuta sinua ja tipahtele suustasi.

Entäpä ne ulkoiset motivaatiokeinot kohti puhtaita hammasvälejä?

Uudet hyvät ja suullesi sopivat välineet ja laitteet innostavat pitämään suustasi huolta. Ajattele tätä asiaa vaikkapa salitreenin näkökulmasta. Eikö olekin mahtavaa miten uudet treenikamppeet ja vastakorkatut tennarit tuovat inspiraatiota ja tsemppiä tekemiseen. Samoin laadukas hammasväliharja täyttää lupauksensa kerta toisensa jälkeen, samalla mielihyvää herättää tekemisen helppous.

Uudet ja vastakorkatut suunhoitotuotteet ovat yhtä tärkeitä kuin uudet lenkkarit. Näitäkin välineitä löytyy jo melkoinen repertuaari.

Hammashoitovälineissä on paljon sellaisia keksintöjä, joista et välttämättä ole koskaan kuullutkaan ja jollaista et ole osannut toivoakaan, vaikka ne kuitenkin helpottaisivat tekemistäsi ja siten motivoisivat sinua aloittamaan uuden harrastuksen ja jatkamaan sitä. Suusi terveydestä vastuun ottaminen tarkoittaakin myös sitä, että valitset olemassa olevista vaihtoehdoista sinulle sopivat ja otat ne käyttöösi. Tämäkin on rutiinin muodostumista helpottava tieto.

Ymmärrätkö sinä hammasväliesi mahdin?

Ruoki siis sisäistä motivaatiotasi esimerkiksi ymmärtämällä mitä kaikkea voit menettää, jos et hoida suutasi riittävän hyvin! Lisäksi tiedosta myös se, mitä kaikkea arvojesi mukaista voit saada motivoitumalla suusi hyvään hoitamiseen, juhli pieniä onnistumisia ja talleta kehoosi nuo onnistumisen tuomat tunteet.

Kuvittele muuten vielä, vain 12% aikuisista puhdistaa päivittäin hammasvälit, mikä on harmillista siinä valossa, että juuri hammasväleistähän suurin osa suun pulmista saa alkunsa.

Sillä ei ole väliä mitä teit eilen, voit nimittäin muuttaa tulevaisuutesi tässä hetkessä!


Back to Top

Suosituimmat haut

gumhammastahnatepehammaskorucuraproxhammaslankaopalescencesovapurentakiskohammastikku