Tiedäthän sanonnan, kun joku on kuiva kuin beduiinin sandaali? Miltä tuntuisi, jos sinua kiusaisi jatkuva suun kuivuminen?

Kieli tuntuu tarttuvan kitalakeen, ja mieli tekee hörpätä vettä vähän väliä. Näitä tuntemuksia olet ehkä tuntenut joskus hilpeän illanvieton jälkimainingeissa, mutta entäpä jos samantyyppinen fiilis asustaa suussa joka päivä. Ei kivaa, sillä suun kuivuminen on ikävä vaiva!

Suun kuivuminen johtuu siitä, että sylkeä on suussa liian vähän tai sen koostumus on muuttunut erilaiseksi. Saat lukea myöhemmin tässä artikkelissa, mistä nämä johtuvat. 

Artikkelin sisältö:

suun kuivuminen on verrannollinen aavikolla oleviin beduiinin sandaaleihin
Suun kuivuminen tuntuu kuin beduiinin sandaalit aavikolla?

Suun kuivumisen oireet

Tunkkainen maku suussa ja pahalta haiseva hengitys voivat kertoa suun kuivuudesta. Limakalvojen punoitus ja arkuus ovat myös tyypillisiä oireita kuivassa suussa, puhumattakaan varsinaisista suun sairauksista, joiden riski harmillisesti kasvaa suun kuivumisen myötä. Hampaiden reikiintyminen ja jatkuvat iensairaudet voivat myös olla seurausta kuivasta suusta.

Suupolte

Jos liekit tuntuvat loimuavan suusi limakalvoilla, voi suun kuivuminen olla yksi syyllinen siihen. Vaivalla on oma nimensäkin, suupolte. Oireet voivat lisääntyä esim. kuuman juoman tai mausteisen ruoan syömisen yhteydessä. Suupolte ja stressi yhdistetään myös vahvasti toisiinsa, joten rennompi ote elämään auttaa meitä tässäkin tapauksessa. Eniten tästä harmillisesta vaivasta kärsivät naiset ja erityisesti vaihdevuodet voivat ulottaa kuumat fiilikset myös suuhun. Lue lisää suupoltteesta tästä: Onko sinulla kokemusta kiusallisesta suupoltteesta? Näin voit parantaa suupolte oireitasi! -artikkelista

Syljen tehtävä on estää suun kuivuminen

Vilkaise tästä ensin tämän taika-aineen moninaiset tehtävät.

  • Limakalvojen kosteutus: Sylki voitelee suun limakalvoja suojellen kuin öljy auton moottoria. Se tekee limakalvot ja kielen liukkaiksi ja miellyttävän tuntuisiksi. Puhumiseen ja syömiseen tarvittavat toiminnot ovat mahdollisia vain, jos sylkeä on riittävästi. Kielesi ei kirjaimellisesti käänny, ellei sylki voitele sen liikkeitä!

Soliseva puro, jota verrataan tässä syljeksi. Sylki suojelee hampaita reikiintymiseltä ja limakalvoja tulehduksilta.
Sylki on suuta suojeleva eliksiiri, ilman sitä suun kuivuminen ja sen oireet saapuvat seuraksesi.

  • Reikiintymisen hillitseminen: Hampaillesi sylki on kuin pyykkikoneen huuhteluohjelma. Reikäbakteerit villiintyvät suun kuivumisen myötä varsinkin rutikuivassa suussa, sillä sylki huuhtelee hampaiden pintaa vieden bakteerimassan mukanaan. Samalla se tuo mukanaan uusia mineraaleja bakteereiden tuottaman hapon liuottaman kiilteen suojaksi.

  • Ientulehdusten estäminen: Syljen pesevä vaikutus on kaiken lisäksi antibakteerinen, eli sylki pystyy tiettyyn rajaan saakka puolustautumaan haitallisia pöpöjä vastaan. Ientulehdukset lehahtavat helposti roihuunsa kuivassa suussa. Syljen huuhdellessa bakteerilaumaa pois se kurittaa samalla omilla vasta-aineillaan tulehduksenaiheuttajia, ja saat näin nauttia terveemmistä ikenistä.

  • Muiden infektoiden estäminen: Jos syljen bakteereita vastustava vaikutus on poissa, saattavat jotkut opportunistipöpöt ottaa suun kuivumisesta vaarin. Esimerkiksi hiivasienibakteeri suorastaan rakastaa kuivaa suuta ja lisääntyy riehakkaasti nestemäisen puolustajan ollessa heikoilla. Hiivasienibileet järjestyvät erityisen nopeasti suuhun, missä on hammasproteesit limakalvoa peittämässä. Punoittavat limakalvot kertovat, että kekkerit ovat kuumimmillaan!

  • Sylki osallistuu ruoansulatukseen: Sylki alkaa hajottaa entsyymiensä ansiosta jo suussa ruokaa paremmin imeytyväksi. Ruoan maku tulee esiin, kun suussa on tarpeeksi sylkeä ja kosteutta.

Mistä johtuu suun kuivuminen?

Suun kuivuminen tuntuu monella voimakkaimmin aamulla. Tunne on yleisempää, jos nukut jostain syystä suu auki. Elimistösi on myös yön aikana lepotilassa, jolloin syljen eritys on muutenkin vähäisempää.

Naisella on kuivan suun oireita
Suun kuivuminen saa koko olemuksen tuntumaan kurjalle.

Purentakiskojen käyttäjät kertovat usein suun kuivumisen tuntemuksista, ja erityisesti kuorsauskiskon käyttäjä kärsii vaivasta hengittäessään suun kautta.

Päivisin tuntuva suun kuivuminen johtuu oikeastaan kahdesta asiasta, kuten edellä jo kerrottiin. Joko syljen määrä on vähentynyt jostain syystä, tai syljen koostumus on muuttunut vähemmän juoksevaksi, toisin sanoen sen voiteluominaisuudet ovat muuttuneet.

  • Lääkkeet: Jos käytössäsi on lääkkeitä, niillä saattaa olla suun kuivumista lisäävä vaikutus. Näitä ovat esim. tietyt verenpainelääkkeet ja psyykenlääkkeet. Mikäli lääkkeitä on runsaasti, niiden yhteisvaikutus voi olla suun kuivumista edistävä, vaikka yksinään eivät sitä aiheuttaisikaan. Voit tarkistaa asian vaikkapa apteekissa asioidessasi. Joku rinnakkaislääkkeistä ei välttämättä ole yhtä kuivattava.

  • Jotkin sairaudet: Suun kuivuminen voi olla myös joidenkin sairauksien aiheuttamaa. Esimerkiksi Sjögrenin syndrooma on nimenomaan suun kuivuuden sairaus, jossa sylkirauhasten tuotanto on hiipunut ja sylkeä erittyy vähän tai pahimmassa tapauksessa ei ollenkaan. Sairauteen liittyy kuivuus myös muilla limakalvoilla, kuten silmissä ja genitaalialueella.

  • Syöpähoidot: Pään alueen sädehoito syöpäsairauksissa vaikuttaa myös sylkirauhasiin ja saattaa aikaansaada todella voimakasta suun kuivumista. Tästä yleensä hoitojen alkaessa kerrotaankin.

  • Ikääntyminen: Vuosien karttuminen ei välttämättä suoraan ole suun kuivumisen aiheuttaja. Syljen koostumus kylläkin voi muuttua jähmeämmäksi iän myötä, määrä pysyy usein kuitenkin samana. Huuhteleva vaikutus on heikompi, ja siksi suu voi tuntua kuivemmalta. Monta kertaa vanhusten suun kuivumisen taustalla on kuitenkin erilaiset suuta kuivattavat lääkkeet.

Mikä ehkäisee suun kuivumista?

Yleensä kuivan suun tunnetta hoidetaan aluksi vedellä. Vesiryyppy helpottaakin hetkellisesti, mutta vain hetkellisesti, jos suun kuivuminen on lähes totaalista. Toki kehon nesteytys on tärkeää ja vesi on siihen hyvä juoma. 

Vältä kuitenkin sokeripitoisia juomia. Ne antavat kuivassa suussa muutenkin hyvin viihtyville bakteereille vain polttoainetta moottoriin, eli ruokkivat pöpöjen kasvua. Sokeri onkin meille kaikille varmasti vanha tuttu hampaiden reikiintymisen syy.

Sano ei alkoholille, mikäli suun kuivuminen on ongelmasi 

Kuiva suu voi maistua inhottavan tunkkaiselta ja lisäksi voit tuntea pahanhajuista hengitystä. Nopeana ratkaisuna saatat haluta tarttua suuta raikastavaan suuvesipulloon. Kuivasuisen kannattaa kuitenkin tarkastaa, ettei suuvesi sisällä alkoholia. Se lisäisi suun kuivumista harmillisesti entisestään ja siten saisit vain kuulla herkkien limakalvojen anelevan armoa moiselta kylvyltä. Oikeastaan alkoholia sen kaikissa muodoissaan olisi hyvä välttää.

jos kärsit kuivasta suusta, alkoholivapaa suu voi paremmin
 Suun kuivuminen saa bensaa liekkeihin alkoholista.

Suun kuivumista helpottavat suuvedet

Tässä muutamia laadukkaita suuhygienistin sinulle valitsemia suuvesiä, joita voit käyttää levollisin mielin: Biotene kosteuttava suuvesi ja OralSeven fluoriton suuvesi. Ne eivät sisällä suuta kuivattavia ainesosia, mutta tekevät kuitenkin tärkeimmän tehtävänsä eli vähentävät plakin syntymistä.

Ihastuttava Puolukkasuuhuuhde -suuvesi on suomalainen fermentoitu suuvesi, joka hyödyntää puolukan antibakteerisia ominaisuuksia. Puolukan pärskyttely lisää syljen eritystä ja suojelee suun limakalvoja, mikä estää suun kuivumista. Vaikka kyse on happamasta marjasta tämä suuvesi ei aiheuta tai lisää hampaiden eroosiota. Eikö olekin upeaa, miten luonnosta saatavia ainesosia hyödynnetään myös suun hoidossa!

puolukkasuuhuuhde pullo
Puolukka suuvesi lisää syljen eritystä.

Puhtaus on yksi suun kuivumisen suojelukeinoista

Hampaiden harjaus kahdesti päivässä on ihan perusjuttuja myös suun kuivumisen tuottamien ongelmien ehkäisyssä. Puhdista hampaat mieluiten sähköharjalla aamuin illoin. Vaikka moni ajattelee hampaiden pesun ja suun puhdistamisen olevan arkipäiväinen asia, jonka kaikki osaavat, se ei kuitenkaan läheskään kaikilta suju kuin Strömsössä. Varmista tästä Näin vältät hammaspesun yleisimmät virheet -artikkelista, ettei sinun tule tietämättäsi tehtyä hampaiden pesun yleisimpiä virheitä ja homma hoituu sinulta niin sanotusti putkeen.

Panosta parhaasi hammasväleihin, kun haasteenasi on suun kuivuminen

Oikeastaan parasta olisi aloittaa suunhoitohetkesi puhdistamalla hammasvälit päivittäin sinun hampaillesi sopivalla välineellä. Välineiden valinnassa suuhygienistisi osaa auttaa parhaiten ja vinkit toimiviin hammasvälien puhdistustuotteisiin löydät Hammasväliharjat -kategoriasivun tekstin alaosasta, heti tuotteiden alta. 

Tiesitkö muuten, että paradoksaalisesti suurimmat ongelmat yleensä alkavat hammasväleistä, kun kyseessä on iensairaudet tai hampaiden reikiintyminen. Silti vain 10% aikuisista ylipäätään puhdistaa hammasvälinsä! Otathan sinä tästä artikkelista vaarin ja aloita välittämään hammasväleistäsi jo tänään. 

Vaahtoava hammastahna ja suun kuivuminen ovat huono yhdistelmä

Olemme yleensä tottuneet hammastahnan runsaaseen vaahtoamiseen. Ikävä kyllä vaahtoava ainesosa on usein kuiville limakalvoille varsin ärsyttävä ja sillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä tahnan puhdistustehon kanssa. Hammastahnan vaahtoamiseen ja voimakkaaseen makuun liittyy yksi maailman vanhimmista markkinointitarinoista. Sillä luodaan vain tunne puhtaudesta.

Tärkeintä hampaiden puhdistamisessa aina kuitenkin on se, miten onnistut mekaanisin keinoin poistamaan kahdesti päivässä likaa eli bakteerimassaa hampaiden aivan kaikilta pinnoilta.

Tarjoa lempeyttä ja hoivaa, kun kiusanasi on suun kuivuminen

Löydät suun kuivumista hoitavista tuotteista myös lempeitä tahnoja, jotka sopivat herkälle suulle. Biotene kuivan suun fluorihammastahna on varma valinta, sillä se ei sisällä vaahtoavia ainesosia ja on miedon makuinen.

hammastahna biotene
Biotene hammastahnat ovat turvallinen valinta hampaiden hoitoon ja helpottaa suun kuivumista.

Kotimainen Salutem kosteuttava erikoishammastahna sisältää fluoria, ksylitolia ja suomalaista betaiinia, mikä hoitaa limakalvoja ja kosteuttaa suuta. Tätä tahnaa monet ammattilaiset ovat suositelleet jo pitkään suun kuivumisesta kärsiville asiakkailleen. 

Muistathan muuten, että pieni nokare hammastahnaa on riittävä määrä hyvään pesutulokseen. Suuta hoitavia tuotteita käyttäessäsi jätäthän voimakkaan suun huuhtomisen väliin, jotta hoitavat ainesosat saavat jäädä hellimään suutasi.

Muita suun kuivumisen helpottajia

Jos suusi tuntuu epämiellyttävän kuivalta myös päivisin, ota avuksi esimerkiksi nämä miellyttävät kosteuttavat tuotteet. Dry Mouth Gel -kuivan suun geeli on ainutlaatuinen sokeriton tuote, josta on saatavana neljä herkullisen hedelmäistä makua ja voit sipaista sitä suuhusi pitkin päivää tai yötä vasten. 

GC Dry Mouth Gel -tuote helpottaa suun kuivumista
Dry Mouth geeli on sokeriton ja miellyttävän makuinen geeli suun kuivumisen hoitoon.

ToothGuide Aikuiset Plus -purutabletit ovat puolestaan suun ja hampaiden hyvinvointia sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa edistäviä maitohappobakteerivalmisteita, jotka tekevät hyvää myös kuivalle suulle. Kuivassa suussa hampaat kaipaavat syljen tuomaa suojaa kuten jo aiemmin luitkin.  

ToothGuide Plus -tuote Edistää suunterveyttä ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
Suun kuivumista heikentäviä pahispöpöjäkin vastaan taistelet maitohappobakteerilla.

UltraEZ -geeli suojaa kuivuudesta kärsiviä hampaiden pintoja. Tämä tuote on jatkuvasti fluoria vapauttava ja reikiintymistä ehkäisevä kaliumnitraattigeeli, joka sisältää myös 0,25% neutraalia natriumfluoridia ja yhdessä ne vartioivat hampaidesi hyvinvointia.

UltraEZ-geeli lusikassa vihlovien hampaiden hoitoon- Tuote hoitaa nopeasti vihlovia hampaita
 Kaliumnitraattigeelillä ehkäiset suun kuivumisen aiheuttamaa reikiintymistä.

Älä lannistu, suun kuivumiseen löytyy apua helposti

Älä suotta enää sinnittele suun kuivumisen aiheuttamien epämiellyttävien tuntemusten kanssa liian pitkään, vaan kokeile artikkelin keinoja ensin alkuun. Jos et pärjää ongelman kanssa näillä kotikonsteilla, käänny sinua hoitavan suunhoidon ammattilaisen puoleen vaikkapa sylkitestin tekemistä varten. 

Kaipaatko lisää apua tuotteiden valitsemisen kanssa, voit olla silloin meihin yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen info@hampaille.fi.
Back to Top

Suosituimmat haut

gumhammashammaskorutepecuraproxhammastahnahammaslankapurentakiskotoothsova