”Yes sir, alkaa polttaa…”, lauloi Eini muinoin, jos muistat? Muutkin kuin Einin ikätoverit voivat samaistua edelleen tunteeseen, tosin polte saattaa tuntua suussa eikä niinkään romantiikan saralla! Liekit tuntuvat loimuavan suusi limakalvoilla ja pohdit syödessäsi tarkkaan, mikä ruoka ei vain ärsyttäisi niitä lisää. Jopa hammastahna kirvelee, etkä tiedä mikä helpottaisi. Mitä tämä oikein on? Ei hätää! Voit huokaista, sillä kyse ei ole sinänsä vakavasta asiasta, vaikka tunne voi olla erittäin epämiellyttävä ja myllertää mieltäsi.

Artikkelin sisältö:

Naisen suusta leiskuavat lieskat ovat verrannollisia kiusalliseen suupoltteeseen. Onko sinulla suupolte kokemuksia?
Kiusallinen suupolte voi aidosti tuntua siltä, kuin liekit leiskuisivat leipälävestäsi.

Suupoltteen oireet

Suun kärvennyksellä on ihka oikea nimikin: suupolte eli burning mouth-syndrooma, jos englanniksi häntä halutaan tituleerata. Suupoltteen oireet vaihtelevat kovasti, sillä joillakin se voi olla pientä kirvelyä ja toisilla taas yöunet vievää ja hermoja raastavaa limakalvojen ja kielen kipua. Ja ne kuumat huulet! Niistäkin lauletaan kovin haaveillen, mutta todennäköisesti et sellaisia halua, ainakaan jos ne liittyvät suupoltteen oireisiin.Jos kurkkaat suuhusi polttelua tuntiessasi, saatat nähdä punoitusta varsinkin niillä alueilla, missä suupoltteen oireet tuntuvat. Ja kääk, huomaat ehkä myös lievää limakalvon kuoriutumista, mikä kuulostaa äkkiseltään hurjalta. Älä kuitenkaan säikähdä tätä suupoltteen oiretta, kyse ei yleensä ole vakavasta asiasta.

Erilaisia mausteita, jotka voivat lisätä suupoltteen oireita
Suupoltteen oireita voivat lisätä rakastamasi lempimausteet.

Suupolte saa harmillisesti usein potkua monien lempparimausteista, kuten pippuri ja kaneli. Lisäksi myös tomaatti tai tomaattiset kastikkeet kannattaa jättää kaappiin parempia päiviä odottelemaan. Näitä kaikkia oletkin luultavasti välttänyt vaistomaisesti, jotta suupoltteen oireet eivät äityisi pahemmiksi.

Moniko jakaa kokemuksesi suupoltteesta?

Hammaslääkäriliiton mukaan jopa 15 % ihmisistä on tunnistanut suupoltteeseen liittyviä oireita. Kokemuksia suupoltteesta jakavat useimmiten keski-ikäiset naiset. Suupolte saattaa liittyä vaihdevuosiin, ja ne mokomathan tunnetusti kiusaavat lähinnä naisia moninaisine oireineen. Usein suupolte voi olla pitkäaikainen seuralainen, joten älä hätäänny, ellei polttelu häviä parissa päivässä. Jos kärsit polttelusta, kannattaa ensin sulkea pois suun sienitulehdukset. Hiivasieni voi nimittäin aiheuttaa myös samantyyppistä kuumotusta. Kuiva suu voi myös tuntua poltteluna, varsinkin jos puhutaan rutikuivasta suusta. Lisätietoa tästä vaivasta saat “Onko kiusanasi suun kuivuminen?”- artikkelista.

Suupolte ja stressi

suupolte on ikävä vaiva. Stressi ja kiire saattavat ylläpitää suupolte oireita. Muista siis välillä rentoutua. Jooga on yksi hyvä rentoutumiskeino.
Stressi voi lisätä ja ylläpitää suupolteoireita, joten rentoutuminen on tässäkin hyväksi.

Ja jälleen ympyrä sulkeutuu meitä riepovaan kansantautiin, eli stressiin. Jos elämä tarjoilee kiirettä, raskasta työtä ja ehkä ongelmia ihmissuhteissa, on seurauksena varmasti huono mieli. Yllättäen stressi voi tuntua oireiluna myös suussa. Suupolte ja stressi ovat kuin paita ja peppu, eli stressaava elämä on yksi suupoltteen sinnikkäimmistä aiheuttajista. Tilanteesta voi kehkeytyä noidankehä, missä molemmat kiusankappaleet ruokkivat toisiaan mikäli suupoltekin alkaa kiristää pinnaasi. Rennompaa elämistä voi olla vaikea lähteä yhtäkkiä toteuttamaan, mutta joskus viisas kehosi voi ilmoitella tälläkin tavalla hölläämisen tarpeesta. Nopeasti toimivaa taikatemppua ei valitettavasti ole, millä stressin saisi niks naks poistettua, mutta pikkuhiljaa ja pienin askelin.

Suupoltteen hoito

Moni kokee esimerkiksi ksylitolipurkan pureskelun lieventävän suupoltteen oireita. Kuivan suun kosteutus on tärkeää myös suupoltteen hoidossa, joten juo vettä ja suosittelemme käytettäväksi kosteuttavia herkän suun tuotteita.

Miellyttävä ja suuta kosteuttava geeli, joka saattaa helpottaa myös suusi kuumotusta, on Dry Mouth Gel. Tämä suosittu tuote on helppo levittää puhtaalla sormella päivän mittaan tai yötä vasten suun limakalvoille. Neljästä eri makuvaihtoehdosta löytyy varmasti suosikkisi!

GC Dry Mouth Gel
Dry Mouth geeli on sokeriton ja miellyttävän makuinen geeli suun kuivumisen hoitoon.

Gum Hydral-suusuihke antaa nopeasti avun kuivan suun oireisiin. Maku on mieto piparminttu, ja käyttövalmista suihketta on helppo annostella missä vain arjen pyörteissä. Voit tuntea suihkeen rauhoittavan ja hoitavan vaikutuksen välittömästi. Tämä tuote auttaa limakalvojasi uusiutumaan ja voimaan paremmin.

GUM Hydral kuivan suun suusuihke
GUM Hydral -suusuihke antaa sinulle oitis avun kuivan suun aiheuttamiin oireisiin.

Oral Seven-hammastahna on antibakteerinen entsyymitahna, mikä on kehitetty erityisesti aran suun ongelmien avuksi. Vaahtoamaton ja miedon makuinen tahna soveltuu erinomaisesti herkälle suulle. . Tahnan sisältämät aineet täydentävät elimistön omien puolustustekijöiden antamaa suojaa suusi limakalvoille ja vähentää punoitusta sekä kirvelyä.

OralSeven kuivan suun hammastahna
Monipuolinen apu kuivan ja aran suun ongelmiin.

Voit lisätä suusi hyvinvointia ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa myös näiden Tooth Guide-purutablettien avulla. Niiden vaikutus perustuu erilaisten maitohappobakteerien toimintaan ja ne tukevat sinua kamppailemaan kuivan suun aiheuttamia oireita ja ongelmia vastaan, kuten reikiintyminen ja ientulehdus.

ToothGuide Aikuiset Plus
Suun kuivumista heikentäviä pahispöpöjäkin vastaan taistelet maitohappobakteerilla.

Alfalipoiinihappo voi helpottaa suupolte oireitasi

Melkoinen ihmeaine puolestaan tuntuu olevan Alfalipoiinihappo, vaikka sanahirviö onkin! Tutkimusten mukaan tämä elimistössä muodostuva happo voi tablettina otettuna hoitaa myös suupoltteen oireita. Hammaslääkäriliiton mukaan suositeltu annos on 200 mg kolme kertaa päivässä kuukauden ajan. Tämän jälkeen annostusta voit laskea yhteen tablettiin päivässä. Muista olla kärsivällinen! Ehdit varmasti ajatella, paraneeko suupolte koskaan, ja se voikin olla joskus valitettavan pitkäaikainen seuralainen. Oireita helpottamalla ja vaivan vaarattomuuden tiedostamalla tämä viheliäinen matkakumppani on helpompi hyväksyä osaksi tämän hetkistä elämääsi.

Et ole yksin suupolte kokemustesi kanssa!

Joissakin tapauksissa on todettu masennuslääkkeiden tuovan myös suupoltteeseen apua, kuten moneen muuhunkin krooniseen kipuun. Tärkeintä on, ettet jää suupoltteen oireiden kanssa yksin! Puhu oireistasi suuhygienistillesi tai hammaslääkärillesi rohkeasti ja omia tuntemuksiasi vähättelemättä. Jos suusi tuntuu kärventyvän, se on nykytiedon valossa todellinen tunne, ei mielikuvitustasi! Kotikonstein pääset kyllä alkuun ja usein hyvin pitkälle, mutta tarvittaessa käänny suunhoidon ammattilaisen puoleen.

Kaipaatko lisää apua tuotteiden valitsemisen kanssa, voit olla silloin meihin yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen info@hampaille.fi.

Back to Top

Suosituimmat haut

gumhammastahnatepehammaskorucuraproxhammaslankaopalescencesovapurentakiskohammastikku