”Hyi olkoon! Taas verta tahnan seassa, kun sylkäisen vaahdot hampaiden harjauksen päätteeksi altaan pohjalle! Taidan välttää nyt harjaamasta noita vuotavia kohtia, niin jospa se siitä loppuisi…” Kuulostaako tämä tutulta? Eiiii, älä missään nimessä toimi näin ja kierrä vuotavia kohtia! Lukaise tämä artikkeli ja toimi oikein ientulehduksen kanssa.

Tässä vaiheessa on hyvä avata silmät ja suuta vielä suuremmalle! Tiedätkö nimittäin, mitä verenvuoto ikenistäsi tarkoittaa ihan oikeasti?

Artikkelin sisältö:

Verenvuoto hampaiden harjauksen - ja vielä useammin hammasvälien puhdistamisen - yhteydessä on aina hätähuuto ikeniltäsi! Mikä meteli tästä tulisikaan, jos voisimme kuulla tämän huudon? Nimittäin, lähes 80%:lla Suomi-neidon maan kamaralla tallustelevilla ikenet kirkuisivat kuorossa kurjuuttaan.

Mikäli ikenesi osaisivat puhua, kuulisit kuinka ne anovat sinua pelastamaan kauniin hampaitasi reunustavan suojakudoksen iljettäviltä pahisbakteereilta, jotka ovat hioneet armeijansa sotatilaan ja uhkaavat näin suusi ja myöskin terveytesi hyvinvointia.

Peruutetaanpa homman alkulähteille. Suussasi on valtavasti erilaisia bakteereita. Itse asiassa siellä on suoliston jälkeen seuraavaksi eniten bakteereita koko elimistössäsi. Melkoinen kuhina siis! Suuri osa niistä on todellakin hyödyllisiä ja välttämättömiä matkakumppaneita, joita haluat vaalia ja säilöä suussasi. Hyvisten ja pahisten olisi kuitenkin elettävä suussasi harmonisessa tasapainossa. 

Jos kuitenkin pahispöpöt saavat liiaksi jalansijaa, seurauksena syntyy tilanne, jossa ikenesi muuttuvat masentuneiksi, romahtavat taakkansa alle ja tulehtuvat. Tässä tukalassa tilanteessa ikeniltäsi pääsee kirjaimellisesti ihan itku eli veripisarat helmeilevät surullisesti sen turvonneille poskille.

Tulehtuneen ikenen pinta-ala vastaa kämmenen kokoista aluetta muualla kehossasi.


Edellinen tarina johtuu faktisesti siitä, että kudokset alkavat puolustautua tätä tilannetta ja haitallisia bakteereita vastaan, jolloin verenkierto ikenissä tehostuu. Sen tarkoituksena on tuoda paikalle lisää valkosoluja; noita elimistömme urheita ritareita, jotka erilaisin mekanismein pyrkivät saamaan pahisbakteerit ruotuun. Tehostunut verenkierto ikenissä näyttäytyy sinulle verenvuotona.

Muuten: mielenkiintoista on se, että paljon tupakkaa pössyttelevien ien käyttäytyy usein kummallisesti ja piilottaa nämä aiemmin mainitut tyypilliset oireet. Mikäli siis tupakoit, älä tuudittaudu automaattisesti siihen, että kaikki olisi hyvin, jos verenvuotoa ei ole. Valitettavasti sen sijaan tupakointi altistaa ientulehdukselle ja heikentää ikenen parantumista. Olisikin aivan mahtavaa, jos suusi ja koko yleisterveytesi kohentamiseksi tulisit tumpanneeksi viimeisen tupakkasi tänään.

Ps. Älä muuten säikähdä, jos päättäisit lopettaa tupakoinnin ja ikenesi alkavat sitten itkeskellä veripisaroita, se kertoo oikean prosessin alkaneen suussasi kohti paranemista.

Ientulehduksen oireet

Suussasi näkyy ja tuntuu siis tyypilliset tulehduksen oireet, mitkä pätevät myös ientulehduksiin: punoitus, turvotus ja aristus. Ja se verenvuoto! Sen voit saada aikaan kun tulehtuneisiin ikeniin kosket vain vaikkapa hammasväliharjalla tai ihan omenaa haukatessasi.

Voi myös olla, että kumppanisi tai muut lähelläsi viihtyvät ihmisesi paitsi näkevät punoittavat ikenet, myös tuntevat tulehduksen tuulahduksen nenässään. Kyllä, bakteerikasat suussasi tuottavat vähemmän miellyttäviä tuoksuelämyksiä, mikä saattaa jopa vaikuttaa seuraelämääsi harmillisesti.

Terveet ikenet puolestaan ovat suloisen vaaleanpunaiset ja kiinteät. Ne ikään kuin halaavat tiukasti hampaitasi ja ovat, ah, niin ihanan huomaamattomat!

Vaaleanpunainen, terve ien on timmi ja pitää tiukalla halauksella hampaasi otteessaan.


Moni kantaa mukanaan vanhaa uskomusta, jossa ikenen harjaamista tulisi ihan varoa ja jopa välttää. Hammaspyykin voit tehdä ihan napakasti sähköharjalla ja väliharjoilla tai langalla, sillä terve ien ottaa vastaan tätä käsittelyä siitä hermostumatta. Tulehtuneet ja vuotavat ikenet saat säännöllisellä ientreenillä trimmattua tähän samaan terveeseen tilaan.

Suuhygienistinä kuulee monta kertaa, että asiakas näkee esim. langan käytön syynä ienverenvuotoon: ”Lankaaminen aiheuttaa vuotoa, joten lopetin sen…” Yleinen ja ultimaattisen väärä johtopäätös!!! Terve ien kestää vallan mainiosti huolellisen ientä myötäilevän puhdistuksen ilman vuotoa! Ientulehduksen oireillessa tehosta ja tarkenna työtäsi - älä siis missään nimessä vältä ja väistele näitä alueita!

Miksi oikeastaan välittäisit vähääkään ientulehduksen oireista?

Nyt kun ymmärrät, mikä tulehduksen ja vuodon aiheuttaa, voimme valottaa, miksi tulehdus on syytä torpata heti kättelyssä. Kaikki tulehdukset rasittavat aina elimistöä. Ja voihan pojat, mitä pidemmälle edennyt ientulehdus hoitamattomana kropallesi tekeekään! Silloin ei enää puhuta pelkästään paikallisesta ja parannettavissa olevasta ientulehduksesta, eli gingiviitistä, vaan kudostuhoa aiheuttavasta suun sairaudesta nimeltä parodontiitti.

Jos ei ole ok, että silmästäsi vuotaisi verta, ei se ole ok suussasikaan.


Parodontiitti, parodontiitti, ientulehdus sen alulle siivitti!

Ientulehdus, eli hammasväen termein gingiviitti, on kuin vilkkuva valo paloauton katolla. Täällä on hätä! Äkkiä paikalle, etteivät liekit (siis tulehdus) niele koko huushollia! Ientulehdus ei vielä tuhoa ienkudostasi ja sen kiinnityksiä hampaaseen, sillä bakteerit ovat vasta raivaamassa tietään syvemmälle ikenesi ja hampaasi välissä olevaan pieneen tilaan, mitä ientaskuksi kutsutaan. Sinne päästessään bakteerit bilettävät voitonjuhlaansa ja yrittävät parhaansa mukaan lisääntyä supervauhtia. Paitsi, alkaessasi puhdistaa suutasi paremmin ja laittaa bilepuuhille stoppia, homma alkaa hiipua ja bileiden tunnelma latistua.

Ellei tätä tehdä, käy niin kuin joskus teinien kotibileissä: kun juhlat karkaa käsistä, alkaa paikalle ilmestyä myös muuta sakkia, jota ei todellakaan tarvitsisi kestitä. Tässä vaiheessa bakteerien tasapaino alkaa keikahtaa pahisten puolelle ja tulehdus etenee tuhoten ientaskun kudoksia mahdollistaen bileporukan tunkeutumisen yhä syvemmälle. Silloin puhumme jo sairaudesta nimeltä parodontiitti, joka on krooninen tulehdussairaus ja koko elimistöäsi kosolti kuormittava kansantauti.

Edellisen biletarinan tarkoitus on osoittaa, että se ienverenvuoto ei todellakaan ole ihan pikku juttu, vaan todellakin käsky tarttua puhdistusvälineisiin kaksin käsin, jotta homma ei lähde lapasesta ja tulehdus pesiydy pysyvästi suuhusi.

Parodontiitti on hyvällä hoidolla estettävissä vielä ientulehdusvaiheessa.


Ientulehduksen hoito ei vielä vaadi taikatemppuja, vain tahtoa ja taitoa

Ajatteletko, että hampaiden ja ikenien puhdistaminen on helppoa kuin heinänteko? Jos vastasit myöntävästi, et ole yksin tämän kohtalokkaan harhaluulon kanssa. Itse asiassa harjaaminen ja hammasvälien puhdistaminen vaatii asiaan keskittymistä, motivaatiota ja kädentaitoa, jotta tulos olisi muutakin kuin raikas hammastahnan maku suussa homman jälkeen.

Älä kuitenkaan lannistu! Kun sinulla on oikeat taisteluvälineet ja sijoitat suusi terveyden vaalimisen hyvinvointisi elementtien paalupaikalle, sinusta tulee varmasti voittaja tässä battlessa. Nimittäin vain sinä voit olla oman suusi tähtien sodan Skywalker hammasharjavalomiekkoinesi!

Hampaiden ja ikenien puhdistus ei siis ole simppeliä suitsait hommaa, mutta opittuasi oikean tekniikan ja harjoiteltuasi hieman, voit vain millimetrien liikkeillä saada aikaan metrien etumatkan oman terveytesi tukemisessa. Sinulle sopiviin välineisiin voit aloittaa suuturistin omatoimimatkan helposti vaikkapa verkkokaupan lajitelmapakkausten avulla esim. eri kokoisia hammasväliharjoja testaamalla.

Oivalliset tuotteet ientulehduksen kotihoitoon

Hampaiden harjaus on numero uno!

Harjaaminen kaksi kertaa päivässä on se peruskivi, minkä päälle lähdetään terveen suun kivijalkaa rakentamaan! Molemmilla kerroilla pesun tulisi kestään vähintään kaksi minuuttia - todellisuudessa harjausaikasi tulisi olla sen mittainen, jolla saat suusi aidosti puhtaaksi. Hanki itsellesi mieluiten hyvä ja tarmokas sähköharja, johon vaihdat harjaspään tarpeeksi usein eli 2–3 kk:n välein. Muistathan, että sähköharjaa käyttäessäsi sinun ei tarvitse enää tehdä edestakaista harjausliikettä itse, vaan kuljetat harjaa kevyesti hammaspintojen muotoja myötäillen ja ienrajaa huolellisesti huomioiden. Harja saa kulkea hellästi noin puoliksi ikenen ja puoliksi hampaan päällä.

Jos jostain syystä sähköharja on poissuljettu vaihtoehto, huolla hampaitasi pehmeällä ja laadukkaalla manuaaliharjalla. Kaikkiin valikoimamme hammasharjoihin löydät tiesi tästä.

Mikäli haluat näiden ominaisuuksien lisäksi piristää mieltäsi ihanilla väreillä, ovat Curaproxin makeat harjat vaikkapa oikea valinta!

Curaprox CS 5460 Ultra Soft -hammasharja on hellävarainen mutta tehokas manuaaliharja.


Hammasvälien puhdistus - koska väleilläsi on todellakin väliä!

Nyt kun hammasharja ja harjaushommat ovat selvää kuin pläkki, mennäänpä välillä välihommiin. Hyväkin harja puhdistaa vain ns. vapaat pinnat hampaistasi, mutta ei pääse hammasväleihin kertakaikkiaan millään ilveellä. Hammasväliharja on ykkösvaihtoehto, jos välit eivät ole äärimmäisen tiukat tai ahtautuneet. Ilouutinen on se, että väliharjan käyttö on suht simppeliä hommaa kun pääset hommasta jyvälle. Tosin se ei tarkoita sitä, että homma hoituisi hutiloiden. Mutta jos hammastikkua olet joskus käyttänyt, osaat toimia väliharjankin kanssa hetken harjoiteltuasi.

Jotkut kutsuvat väliharjaa pieneksi pulloharjaksikin, ja miksipä ei, vaikka tärkeämpi tehtävä väliharjalla toden totta on kuin pulloharjalla! Sen pehmeät harjakset hoitavat ja hyväilevät ihanasti ikeniäsi samalla, kun ne häätävät hömelöt pahisbakteerit huitsin nevadaan! 

Hammashoitohetki on hyvä aloittaa hammasväleistä

Jos palataan tulehdusfaktoihin, niin tiesitkös vielä sitä, että hampaiden reikiintyminen, ientulehdukset ja parodontiitti saavat alkunsa useimmiten juurikin hammasväleistä? Eli harjat heilumaan hammasväleissä, ja aloita iltaisin puhdistushommat vaikka ensin puhdistamalla juuri ne välit!

Kerrotaanpa vielä sellainenkin päälaellaan oleva fakta hammasvälien puhdistamiseen liittyen, että kuitenkin tutkimuksien mukaan hämmentävästi vain 10–12% aikuisista ylipäätään puhdistavat nuo suunsa roskakoreiksi verrattavat alueet, jaiks.

Hammasväliharjat tuovat tutkitusti tehokkainta puhtautta hammasväleihin

Jos valinnan vaikeus iskee hammashoitohyllyllä, niin suosittelemme Tepen laadukkaita väliharjoja, joita saat sekä lyhyt- että pitkävartisina Angle hammasväliharjoina. Aloittelijan kannattaa valita alkuun nämä silkinpehmeät Tepe extra soft väliharjat.

Tepe extra soft -hammasväliharja on erittäin pehmeä ja hellävarainen harja hammasvälien puhdistamiseen.
Ahtaiden hammasvälien hoitoon helposti langalla tai lankaimella

Ahtaita hammasvälejä sinun kannattaa lähestyä langalla tai lankaimella, joita onkin sitten monenlaista mallia. Paras lanka on vahattu ja litteä sekä tarpeeksi ohut ahtaisiin väleihin. Monessa langassa on lisäksi ihanan minttuinen maku, joten raikkaus sen kuin tuplaantuu langan käytön myötä. Oral-B tarjoaa pinkan päteviä lankoja: Pro-Expert lanka on yksi asiakkaiden suosikeista. 

Muistathan viipyillä langan kanssa riittävän pitkään yhdessä välissä ja viedä langan hallitusti, mutta rohkeasti hieman ikenen alle. Langalla tulisi liukua hampaan pintaa pitkin hammasvälissä. Jos vain käytät langan välissä ja tuot sen heti pois, puhdistusteho on melko olematon.

Oral-B Pro-Expert Premium Floss -hammaslangalla putsaat kuin ammattilainen.

Lankaimia löydät taas sekä lyhyt- että pitkävartisina, valikoimaa löytyy! Lankain koetaan monesti helpompana kuin tavallisen langan käyttö varsinkin silloin, jos suusi sattuu olemaan sievä ja pieni, eikä langan sovittaminen suuhun sormin tahdo onnistua. Plackersin lankaimista moni on löytänyt suosikkinsa. Varsinainen tehopuhdistaja lyhytvartisissa versioissa on Plackers Twin, jossa varteen on mahdutettu kaksoislanka.

Mintunmakuinen Plackers Twin -hammaslankain irrottaa plakin hammasväleistäsi tuplasti tehokkaammin.

Pitkävartisilla lankaimilla saat enemmän ulottuvuutta takana oleviin väleihin. Näistä oiva malli on Jordanin Clinic Easy Clean Flosser hammaslankain, joka antaa sormillesi mukavasti jatketta! Huomioithan, että tällä pitkällä varrella myös vipuvoima työskentelyssä kasvaa, joten olethan tarkkana voimankäytön kanssa.

Jordan Clinic Easy Clean Flosser -hammaslankaimen pitkän varren ansiosta yltät puhdistamaan suusi hankalammatkin paikat.

Langalla tai lankaimella pääset myös pyörähtämään ientaskuissasi. Taskun pohjalle piipahdus on tärkeää silloin, jos bakteerien bileet ovat saaneet taskusi syvenemään. Tämän tekniikan neuvoo sinulle parhaiten suuhygienistisi. Muistathan pyytää siis apua, jos jonkun välineen käyttö tuntuu hankalalta!

Tahnasta tukea tulehduksen taltuttamiseen

Hammastahnat ja muutkin tuotteet ovat tukitoimia mekaaniselle hampaiden puhdistukselle eli harjaamiselle ja hammasvälien puhdistamiselle. Mikään aine ei tee temppuja itsekseen, vaan ihmeet syntyvät näiden asioiden yhteispelillä. Hammastahnat sisältävät hyviä tulehduksen taltuttavia ainesosia, mutta kaipaavat bakteereiden häätöhommiin kaveriksi aina hyvää harjaustekniikkaa. 

Tässä ientulehduksen hoitoon hyvää tekeviä tahnoja, joista toinen on kuuriluontoiseen käyttöön ja toinen sopii jatkuvaankin käyttöön.

Kuuriluontoinen ientulehdusta helpottava hammastahna sisältää runsaammin klooriheksidiiniä ja siihen soveltuu vaikkapa tämä GUM Paroex 0.12% tuubi. 

GUM Paroex 0.12% klooriheksidiini hammastahna soveltuu kuuriluontoiseen käyttöön.


Jatkuvaankin käyttöön soveltuva ientulehdusta hillitsevä tahna voi olla vähemmän klooriheksidiiniä sisältävä, kuten tämä GUM Paroex 0.06% hammastahna.

GUM Paroex 0.06% klooriheksidiini hammastahna soveltuu pitkäaikaiseenkin käyttöön.


Myös muita hyviä ientulehdusta hillitseviä ja lievää tulehdusta poistavia tahnoja löytyy monia, tässä esimerkkinä vielä Oral-B Sensitivity & Gum Calm Original hammastahna.


Oral-B Sensitivity & Gum Calm hammastahna on hyvä ienterveyttä tukeva tuote.

Suuvedestä loppusilaus iensairauksien selättämiseen

Suuvesi eli paremminkin suuhuuhde on hyvä lisäkeino ientulehduksen hoitoon. Suunhoidon ammattilaiset suosittelevat melko harvoin suuvesien käyttöä. Suuveden olisi hyvä olla alkoholiton, ei voimakas, ja sen käyttö ei saisi aiheuttaa polttamisen eikä sattumisen tunnetta.

Valitse klooriheksidiini suuveden kanssa mieluiten aina vaahtoamaton hammastahna.

Hammastahnojen vaahtoava ainesosa, natriumlauryylisulfaatti eli SLS, ei sovellu käytettäväksi yhdessä klooriheksidiiniä sisältävien suuvesien kanssa. Mikäli tahnassasi kuitenkin on tätä ainetta, pidäthän vähintään 30 min tauon tahnan käytön ja suuvedellä huuhtelun välissä.

Klooriheksidiinisuuvesien käyttö kannattaa ajoittaa pääasiassa niihin hetkiin kun olet käynyt hammashoidossa esimerkiksi suuhygienistin suorittamassa hampaiden puhdistuksessa, tai muussa tilanteessa, jossa suunhoidon ammattilainen tuotetta on sinulle suositellut. 

GUM Paroex 0,06% on mieto klooriheksidiini suuvesi ja soveltuu omahoidon tueksi myös hieman pidempiaikaiseen käyttöön, esimerkiksi koko pullollisen verran. Pidä sitten hieman taukoa ja tarvittaessa käytä uusi pullollinen.

Gum Paroex suuvesi 0.06 % on alkoholiton suuvesi, jonka antibakteeriset vaikutukset helpottavat ja estävät ienongelmia.

GUM Paroex 0,12 % -klooriheksidiini suuvesi on lyhytaikaiseen noin 1-2 viikon kuuriksi käyttöön tarkoitettu ammattitason lisähoitokeino.

Gum Paroex 0,12% -klooriheksidiinisuuvesi sopii käytettäväksi kuuriluontoisesti.

Klooriheksidiinisuuvedet sisältävät antiseptisiä ominaisuuksia, jolloin esimerkiksi suutulehdukset ja ientulehdukset paranevat nopeammin. Huomioithan, että toisilla nämä suuvedet voivat alkaa värjäämään hampaiden pintoja, tätä ei tarvitse säikähtää. Näitä värjäymiä voit yrittää poistaa kotona laadukkaalla valkaisevalla hammastahnalla, tai varata ajan suuhygienistin hoitoon vastaanotolle. 

Puolukasta syntyi pullollinen suuhuuhdetta

Puolukkasuuhuuhde puolestaan on erittäin mielenkiintoinen uutuus, jossa säästyvät suun hyvät bakteerit, mutta pahikset saavat kyytiä. Se sopii kaikenikäisille eikä sen vahingossa nielemistä tarvitse säikähtää, sillä puolukkasuuhuuhde on täysin luonnollinen tuote.

Puolukkasuuhuuhde vähentää ientulehdusta, plakin määrää ja hampaiden reikiintymistä luonnon omilla aineilla.


Lumoral - suuhusi lisätaikoja tekevä valohoito tulevaisuudesta

Tässäkö seuraava suunhoidon sensaatio?

Tätä helpommalla et nimittäin voi hampaidesi hoitoa tehostaa! Lumoral auttaa sinua putsaamaan hampaasi kunnolla vain Lumorinse-poretabletista tehdyn suuhuuhteen sekä suukappaleen valon voimalla. Tämä supersankarikaksikko heikentää suusi pahoja bakteereja, minkä johdosta saat paremmin putsattua hammasvälisi ja pestyä hampaasi helpommin puhtaammiksi. Harjaukselta ja välien huoltohommilta tämä tuote ei sinua säästä, vaan vie tekemisesi huipputasolle!

Ikenesikin on onnesta soikeana, kun bakteerien poispeseminen helpottuu ja ienkudoksen aineenvaihdunta paranee. Yhdessä hammasväliesi putsarin kanssa Lumoral on siis paras treeni, jonka ikenesi voi saada. Treenattuna ikenesi kestää terveenä, pärjää portinvartijana suusi bakteerien ja kehosi välillä sekä kestää suunhoidon ammattilaisenkin tekemät puhdistukset verta vuotamatta.

Lumoral on suomalaisen sydänlääkärin kehittelemä, CE-merkitty lääkinnällinen laite. Se ei tosiaan korvaa hampaiden harjaamista, mutta on oivallinen tukimuoto iensairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Lumoralia voivat käyttää niin aikuiset kuin lapsetkin!

Lumoral auttaa sinua putsaamaan hampaasi kunnolla ja edistämään koko kehosi terveyttä suusi hyvinvoinnin kautta.

Ientulehdus voi ihan itkettää, mutta älä suotta jää ihmettelemeen asiaa itseksesi

Älä menetä sinnikkyyttäsi suusairauksien suhteen. Jos et pärjää ienongelman kanssa näillä artikkelin kotikonsteilla, käänny sinua hoitavan suunhoidon ammattilaisen puoleen, suuhygienisti auttaa sinua ihmeellisiin ikeniisi liittyvissä pulmissa.

Kaipaatko lisää apua vaikkapa tuotteiden valitsemisen kanssa, voit olla silloin meihin yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen info@hampaille.fi.

Back to Top

Suosituimmat haut

gumhammashammaskorutepecuraproxhammastahnahammaslankapurentakiskotoothsova